Siden oppstarten for fire år siden har det handlet mye om å finne seg selv, finne vår nisje. I år føler jeg at vi på mange måter er der vi vil være, sier Martin M. Sørhaug, leder for Møllebyen Litteraturfestival (MLF), som åpner på House of Foundation på fredag.

I år byr festivalen på alt fra kunst, seminarer, publikasjoner og konserter.

Med festivaltemaet «Fabrikken» har en rekke verker, både når det gjelder kunst og litteratur, blitt spesiallaget for MLF. Noe som gjør programmet unikt, men også kostbart, ifølge Sørhaug.

– I år er budsjettet på én million kroner. Til sammenlikning havnet vi på rundt 650.000 kroner i fjor. Det er mye penger, men det vi driver med er også kostbart. Å bestille nye kunst - og litteraturverk er ikke billig, sier Sørhaug.

Tror på utsolgt

Det er Moss kommune, Østfold fylkeskommune, Fritt Ord og Norsk Kulturråd som bidrar med mest penger. Den største utgiften i år utgivelsen av 11 publikasjoner tilknyttet temaet «Fabrikken», blant annet en stor antologi. Fjorårets litteraturfestival ble utsolgt og i skrivende stund er halvparten av billettene til årets festival solgt, noe Sørhaug er tilfreds med. Han vet at det blant annet kommer publikummere fra Stockholm, Tromsø og Bergen, ett tegn på at festivalen har gjort seg godt bemerket også utenfor Moss.

– Vi har et kompromissløst program, noe folk utenfra legger merke til. Vi skiller oss ut fra andre festivaler med vårt innhold. Vi er ikke Ord i grenseland eller Litteraturuka i Sarpsborg. For mange oppleves nok MLF som noe nytt og viktig, sier Sørhaug.

Performance i fabrikken

Det er Moss´egen Agnar Lirhus som åpner festivalen fredag. Senere samme kveld blir det konsert med Grand Island, ledet av av brødreparet Pål og Espen Gustavsen fra Moss. Seminarene på fredag og lørdag vil foregå på House of foundation og i Momentum Kunsthall. Det blir også konsert med Hanne Hukkelberg og en performance med den italienske kunstneren Simona Barbera i Moss bryggeris gamle bryggerhall, som har stått urørt i flere år. Sørhaug understreker at MLF er en tverrestetisk festival, og at kunsten og musikke spiller sentrale roller.

Hovedfokuset er imidlertid fortsatt på det skrevne ordet.

– MLF er tenkt som en biennale. Etter en slik plan skulle vi ikke hatt festival i 2013. Men nedleggelsen av Peterson Paper har utløst en vilje i oss til å lage festival også i 2013, med temaet «Fabrikken». Nå gleder vi oss til å presentere resultatet, avslutter Sørhaug.