Dagens versjon av Moss Filmklubb ble stiftet av noen ildsjeler i 1998, i forbindelse med den første Momentumbiennalen. Siden den gang har klubben vist film på Kråkereiret, Tivoli Amfi, Queens Pub og SF Kino.
Etter et par år i dvale gleder leder Arild Settli seg til å starte opp igjen. Han har vært med helt siden oppstarten for femten år siden.
– Moss Filmklubb er hjertebarnet mitt, konstaterer han, sittende i sofaen i klubbens nye «hjem», House of Foundation i Møllebyen.
– Jeg brenner for film og mener det er et stort behov for en filmklubb her i byen. Mange er opptatt av film og vi ønsker å tilby folk gode filmopplevelser, sier Settli til Moss Avis.
Kortfilmkveld
Nå har Settli fått nye krefter med seg på laget, blant andre Maria Maaneskiold, som er ferskt medlem av klubbstyret.Første filmkveld er førstkommende fredag, og da står norske kortfilmer på menyen.
Totalt skal 24 filmer vises på lerretet og utvalget er gjort av Norges filmklubbforbund.
– Det er kun nye, norske kortfilmer og de varer tre til fem minutter hver. Så vi kommer oss igjennom alle på i underkant av to timer. Kvelden blir også en slags introduksjon til filmklubben, hvor jeg skal prate litt om planene fremover. Og så skal vi diskutere filmene, selvsagt, sier Settli.
Mye har skjedd i filmverdenen og ikke minst med folks medievaner i løpet av de siste femten årene.
Unikt tilbud
Strømming, nedlastning og On demand-tilbud har gjort det enda enklere å se film fra sofaen hjemme. Og mye av filmdiskusjonen er flyttet over på sosiale medier.
Settli mener allikevel at det er liv laga for filmklubb-konseptet.
– Ja, absolutt. For det første er det jo det sosiale aspektet. For det andre viser vi jo smalere filmer som folk kanskje ikke hadde funnet fram til på forhånd. I tillegg vil vi jo ha foredrag og diskusjoner i tilknytning til filmene. På den måten er det noe helt spesielt med en filmklubb, sier Arild Settli.
Det er den siste fredagen i hver måned som er filmdag. På programmet fremover står «En kvinne under påvirkning», hvor Jonny Halberg skal holde foredrag. «Hiroshima Mon Amour», hvor foredraget er ved Marit Paasche og andre filmer som «Bronson», av den danske regissøren Nicolas Winding Refn og «It's a wonderful life» fra 1946.
– Målet er å sette folks følelser i sving og skape debatt, sier Settli.