– House of Foundation samler nordiske forfattere, og inviterer til at vi kan utvikle oss og utforske hverandres litteratur. Det er et forskningsprosjekt, og veldig spennende å være med på, sier Tomas Espedal, forfatter og deltaker på Møllebyen litteraturfestival.

I forkant av festivalåpningen i går hadde den kjente forfatteren mye på hjertet om bokhandelen i Møllebyen.

SE OGSÅ: Bildeserie fra festivalen

Holder litteraturen levende

Forlaget H//O//F har i forbindelse med festivalen realisert et ambisiøst publikasjonsprosjekt. med hele 11 bøker og 12 publikasjoner. Der er Espedal blant bidragsyterne.
– Å lese opp en roman man skrev for et halvt år siden, er kjedelig. Men her har litteraturen blitt holdt levende, ved at vi skal skrive noe til festivalen.
Mossing og bokaktuelle Agnar Lirhus er enig. Samtidig trekker han fram friheten.
– I dette forlaget er det ikke noe press til salgstall og kvalitetssikring, men en annen befriende struktur.

- Klarer å skille seg ut

Espedal holder ikke tilbake på godordene om funksjonen til House of Foundation. Han mener stedet har noe særegent.
– Litteraturfestivalen klarer å skille seg ut ved å ikke tilpasse seg folkefavoritter. De beholder et godt kunstnerisk nivå.

Møllebyen litteraturfestival har mange besøkende fra både Bergen og Oslo, men tiltrekker seg ikke nødvendigvis en stor andel mossinger. Det synes ikke Espedal er problematisk.
– Folk må komme fra der de vil, det positive er at et godt litteraturnettverk opprettholdes. Dette stedet har en helt spesiell energi og intensitet.
– Ja, det er ganske spesielt at folk tar tog fra Oslo for å dra til en bokhandel i Moss, sier Lirhus.

LES OGSÅ: Litteraturkongen ga ut bok på festivalen