Drømmer om kulturhus til byjubileet i 2020

 Øivind Tandberg-Hanssen (SV, fra venstre), Paul Åge Johannessen (Ap) og Bjørn Mørch-Olsen (H) på et møte i april 2009.

Øivind Tandberg-Hanssen (SV, fra venstre), Paul Åge Johannessen (Ap) og Bjørn Mørch-Olsen (H) på et møte i april 2009. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Både Høyre og Arbeiderpartiet vil arbeide for å gi Moss et regionalt kulturhus. Ap ønsker at det står klart til byjubileet i 2020.

DEL

– Moss Arbeiderparti vil arbeide for at Moss gir seg selv et kulturbygg som gave til 300-årsjubileet i 2020, heter det i Arbeiderpartiets program.

– Moss Høyre vil arbeide for etablering av en ny scene som tilfredsstiller kravene til et regionalt kulturhus, lyder det i Høyres program.

Og med 31 av 39 representanter i det påtroppende kommunestyret burde det være en smal sak for de to partiene å endelig få vedtatt et regionalt kulturhus for mosseregionen...?

Del på Facebook

Nei fra Frp

Vel, så enkelt er det likevel ikke:
– Vi har en samarbeidsavtale på borgerlig side som sier at vi skal prioritere Parkteatret. Frp sa gjennom hele valgkampen at vi ikke har råd til å bruke 2–300 millioner kroner på et nytt kulturhus, sier påtroppende varaordfører Erlend Wiborg (Frp).

Den beste gaven

– Å ha kulturhuset klart til byens 300-årsfeiring i 2020 er et naturlig mål, mener Tomas Colin Archer, som var Arbeiderpartiets ordførerkandidat ved høstens valg.

– Jeg tror at det er en bedre gave til byens befolkning å sørge for at Moss har en sunn økonomi, repliserer Wiborg.

– Det er ikke sikkert at vi får det til. Det er slikt som er enkelt å si i programmene, men som krever en stor jobb å realisere. Skal vi få et nytt kulturbygg til 2020 bør vi i hvert fall bli enige om en plan i løpet av denne kommunestyreperioden, sier Colin Archer.

Vil ikke ut med årstall

Kjellaug Nakkim, som blir Høyres gruppeleder i det nye bystyret og partikollega Tage Pettersen som blir ordfører, vil ikke spå når mosseregionen – som den siste regionen i Østfold – kan få sitt regionale kulturbygg.

– Først og fremst skal vi få Parkteatret opp og stå på en fin og rimelig måte. Et regionalt kulturhus er et langsiktig prosjekt. Og det langsiktige må ikke ta kål på det kortsiktige, understreker Nakkim.

– Det er naturlig at vi ser på dette i sammenheng med den nye kulturplanen vi vil få laget, mener Pettersen.

– Parkteatret holder ikke

Thomas Colin Archer påpeker at utredningen av regionalt kulturhus som ble gjort i 2008 og 2009 viser at Parkteatret ikke kan bli et fullverdig kulturhus.
– Der lar det seg ikke gjøre å sette opp de største oppsetningene på Parkteatret. I tillegg må vi bli enige om hva det regionale kulturhuset skal være og inneholde, sier han.

Både Høyre og Arbeiderpartiet mener at nabokommunene bør bidra økonomisk i et regionalt kulturhus.
– Det vil være naturlig å gå i dialog med de nye folkevalgte i nabokommunene våre om et regionalt kulturhus, kommenterer Tage Pettersen.
– En storkommune ville gjort dette enkelt, sier Aps mann.

MA-TINGET VIL BEHOLDE PARKTEATRET

Artikkeltags