Eksklusiv konsert med unikt symfoniorkester

Ettertraktede Youth Orchestra of Caracas turnerer verden rundt og høster strålende kritikker. – Det er umulig å se hvem av musikerne som kommer fra fattige kår når de står på scenen, sier kulturskolerektor Lars Jegleim.

Ettertraktede Youth Orchestra of Caracas turnerer verden rundt og høster strålende kritikker. – Det er umulig å se hvem av musikerne som kommer fra fattige kår når de står på scenen, sier kulturskolerektor Lars Jegleim. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Youth Orchestra of Caracas fra Venezuela spiller verden rundt til strålende kritikker. Torsdag 31. mai gjester de Moss.

DEL

– At ett av verdens beste symfoniorkestre kommer til lille Moss er jo utrolig stort, sier en svært oppspilt kulturskolerektor, Lars Jegleim.

For det er ikke hvilket som helst symfoniorkester som legger turen til Moss og Samfunnssalen torsdag 31. mai. Youth Orchestra of Caracas er et orkester som har sitt utspring fra El Sistema, Venezuelas helt unike musikkundervisningsprogram.

El Sistema ble startet i 1975 og sørger i dag for gratis musikkundervisning til flere hundre tusen barn i Venezuela.
Mange av barna blir hentet fra slummen, da tanken bak er at man kunne bruke klassisk musikk som et middel til å få barn ut av fattigdom.
– El Sistema som et sosialt prosjekt har reddet mange barn fra kriminalitet og prostitusjon, noe som i seg selv er fantastisk. Samtidig er det musikalske nivået så høyt at musikerne i dag turnerer verden rundt og gir konserter, sier Jegleim.

Trenger stor plass

Tilbudet om en konsert i Moss fikk ordfører Tage Pettersen da han møtte Venezuelas ambassadør til Norge i april.

Men slik Moss Avis har skrevet tidligere har det ikke bare vært enkelt å få realisert konserten. Det er nemlig snakk om hele 90 musikere med instrumenter og Moss har ingen konsertsteder som i utgangspunktet er store nok til å huse dette.
– Vi vurderte flere alternativer og har landet på Samfunnssalen. Der er det allerede en scene som vi kan bygge ut og akustikken er bedre enn man skulle tro. Orkesteret kommer til å fylle halve salen, sier Jegleim.

Unge musikere

Dermed ligger det an til å bli en eksklusiv konsert. Kun 200 billetter blir lagt ut for salg.
– Både Sarpsborg og Fredrikstad meldte sin interesse da de hørte vi hadde utfordringer med å finne et egnet lokale, så vi er veldig glade for at vi har fått til dette, sier Jegleim.

Musikerne er i alderen 14 til 22 år og spillegleden og intensiteten i musikken er blitt orkesterets varemerke. Musikerne er i Norge neste uke i forbindelse med konserter på Festspillene i Bergen og i Oslo Konserthus. Hit til byen kommer halve orkesteret, altså 90 musikere.
– På programmet står musikk av Tchaikovsky og Shostakovich, sier Jegleim.

Artikkeltags