En pluss en, må ikke bli to

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

bokanmeldelse $PHOTOHEADER_ON$ Paolo Giordano$PHOTOHEADER_OFF$ «Primtallenes ensomhet» Roman 289 sider Bazar forlag

DEL

Italienske Paolo Giordanos roman «Primtallenes ensomhet» fikk en overveldende mottakelse i Italia da den kom i 2008 der den nå har solgt i over 1, 2 millioner eksemplarer og solgt til 35 land. Nå er den klar for norske lesere.
Og det er forståelig at mange har latt seg rive med av oppvekstromanen som er både velskrevet, annerledes og har en sjelden nerve.
Forfatteren, som arbeider med en doktorgrad i partikkelfysikk, lar sin egen tallinteresse prege romanen.
Det er nemlig slik at også noen mennesker er som primtall: De er delelig bare med én og seg selv. Slik er det i alle fall med hovedpersonene Alice og Mattia. De bærer begge på mørke hemmeligheter.
Alice er blitt skadet i en skiulykke og har etter hvert utviklet en spiseforstyrrelse som følge av det. Hun går på samme skole som mattegeniet Mattia, som «mistet» den psykisk utviklingshemmede tvillingsøsteren i . Nå har han begynt å skade seg selv for å døyve smerten og skyldfølelsen.
De to ungdommenes smerte og selvskading gjør at de trekkes mot hverandre, men de når aldri helt frem.
Dette er likevel blitt en skjør, vakker og sørgmodig roman om oppvekst, kjærlighet og vennskap mellom to unge mennesker som hver dag kjemper en kamp for å holde ut.
Giordano skal ha ros for at han bruker tallkunnskapen sin som en skinnende og original tråd gjennom historien og dermed gir den en ekstra dimensjon.

Artikkeltags