Gå til sidens hovedinnhold

Gjenskapte Våler fra 1814

Artikkelen er over 7 år gammel

Folk i Våler stilte mannsterkt opp og markerte grunnlovsjubileet tirsdag kveld.

Blant dem som stilte opp var ordfører Reidar Kaabbel, som spilte rollen som prins Christian Frederik i 2014-markeringen i Våler.

Historielaget, frivilligsentralen og kommunen samarbeidet om å lage en dramatisering av hendelsene i 1814. Det ble et flott feiring i det smekk fulle herredshuset og kirken.

LES OGSÅ: Fant historisk brev fra Carsten Anker i Konventionsgården

Skuespiller

Ordføreren strevde for å få nervene under kontroll før forestillingen, og bedyret at han ikke har noen hemmelig drøm om å bli skuespiller:

Jeg sier ja til alt, unntatt kommunesammenslåing og EU

– Jeg sier ja til alt, unntatt kommunesammenslåing og EU, lo ordføreren, som syntes det var moro å bli spurt.

Han spilte prinsen i en scene fra Stormannsmøtet på Eidsvoll, hvor Christian Frederik snur og aksepterer at folket skal velge delegater til Riksforsamlingen på Eidsvoll.

Ivar Hauge satte publikum inn i historikken som ledet fram til 1814.

LES OGSÅ: Her er dokumentet som endret alt

Fylt til randen

Våler kirke var fylt til randen da Våler deretter gjenskapte valggudstjenesten som fant sted her for nøyaktig 200 år siden, 4. mars 1814.

Gudstjenesten var en nøyaktig kopi av den fra 1814, med samme skriftsteder, salmer og taler, og vålerfolket stilte i tidsriktige kostymer og satt kjønnsdelt i kirken: Kvinner til venstre og menn til høyre.

De ble dessuten hysjet på, for i 1814 snakket og lo man ikke i kirken!

LES OGSÅ: Christian Frederik kan følges på twitter - 200 år etterpå

Aktverdige menn

Gårsdagen var 200-årsdagen for valggudstjenesten i Våler kirke, hvor to utsendinger ble valgt blant tolv av bygdens aktverdige menn, til et amtsmøte. Her ble det så valgt tre utsendinger til riksforsamlingen på Eidsvoll.

– De tolv aktverdige mennene spilles så langt det er mulig av etterkommere av dem som virkelig var her, eller folk som i dag på bor på gårdene deres, sa Inger Thinn, en av dem som sto bak manus.

Kvelden ble avsluttet med at elever fra 10. trinn på Kirkebygden leste Terje Vigen.

– Det er morsomt å være med på noe så sjeldent som dette, sa tiendeklassingene Ole Johan Bjerketvedt, Kristian Funderud og Thorbjørn Onsaker.

Spelet Christian Frederik: Storproduksjon tar form
 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.