– Det er første gang jeg er her. Vi fikk høre om stedet og at det er en kjempebra bokhandel her. Men jeg er ikke noen lesehest, sa Kenneth Ishak før gårsdagens konsert.

Musikeren fra Øreåsen kontaktet selv kulturhuset i Møllebyen med ønske om å spille der, og i går holdt han og bandet The Freedom Machines konsert på House of Foundations ettårsdag. Materialet var hentet fra bandets kritikerroste album som ble sluppet for kort tid siden.

– Popmusikk med utradisjonelle arrangementer, sa trommis Kristian Syvertsen om musikken.
 

Bra utvalg

Som vanlig var det både litteratur og musikk på programmet i House of Foundation. Pål Felix spilte sine låter som balanserer mellom folkpop og rock, og det var opplesninger ved lyrikeren og essayisten Liv Lundberg og forfatteren Thure Erik Lund. Sistnevnte skrøt av bokhandelen:

– Det er fantastisk bra utvalg her. Jeg får honoraret mitt i bøker, så jeg gjør et lite dypdykk i bøkene. Dette er moderne verdenslitteratur, og alle innbyggerne i Moss burde løpe hit og kjøpe. Mye mer effektivt og spennende enn på biblioteket, sa forfatteren, som ble nominert til Brageprisen for sin siste roman.
 

Fornøyde

Martin M. ørhaug, Mari Kolsrud Hustoft og Trine Gzyl er godt fornøyde etter et år med House of Foundation. De kan se tilbake på litteraturfestival, konserter og utstillinger. Og folk har kommet.

– Jungeltelegrafen fungerer, og det kommer mange på arrangementene. I helgene er det også en del folk her. I det daglige er huset mest et arbeidssted, sa Kolsrud Hustoft. Flere kunstnere, musikere, forfattere og en regissør er tilknyttet huset.

Planen er å få dratt i gang en kafé og få gjort noe med uteplassen til sommeren.

Utstillingsprogrammet er klart fram til august, og det blir litteraturfestival.

Men de tre initiativtakerne blir ikke rike av arbeidet. De jobber gratis.
– Mer enn det. Vi betaler for å være her, ler Mari.
 

Spesielt

Publikummer Jannicke Aasen roste House of Foundation:

– De fortjener å få kulturprisen. Dette stedet er helt spesielt, det kunne vært i Berlin eller New York. Det de gjør her er vågalt, og viktig å støtte opp om, sa hun.