Gå til sidens hovedinnhold

- Håper spelet i Moss vil få lang levetid

Artikkelen er over 6 år gammel

- Moss hadde en sentral rolle i det som skjedde i 1814, og et spel gir en flott mulighet for folk til å få gjenoppfrisket historien. Jeg gleder meg!

Det sier kulturminister Thorhild Widvey i en kommentar til Moss Avis foran torsdagskveldens urpremiere på «Spelet om Christian Frederik - Veien til nordisk fred» i Nesparken.

- Jeg vil berømme det lokale engasjementet i Moss som har fått til dette spelet. Det lokale kulturlivet har engasjert seg, og både barn, unge og voksne er med, påpeker statsråden og konkluderer:

- Jeg håper denne nye tilveksten til historiske spel vil få lang levetid framover.

Også stortingspresident Olemic Thommessen skal se urpremieren.

Kronprinsen kommer

Og så kommer HKH Kronprins Haakon.

- Forestillingen starter klokken 18.30, men vi ønsker at alle publikummere har funnet plassene sine på tribunen klokken 18.15, slik at de kan reise seg når kronprinsen ankommer klokken 18.25. Kom gjerne allerede fra klokken 17.30 oppfordrer produksjonsleder Hans-Petter Thøgersen.

Thøgersen sier også noe annet når Moss Avis besøker prøvene tirsdag kveld denne uken.

Hester øves

- «Lag aldri teater med barn og hester», heter det i bransjen. Og her har vi med 20 barn og 4 hester, smiler Thøgersen når én av hestene kvier seg for å galoppere ned gressbakken mot scenen.

Ved en av røykmaskinene leier Matilde Brandt «kongens hest», den 10 år gamle frieserhesten Batman, inn og ut av røyken fra røykmaskinen, mens hun gir den firbeinte oppmuntrende ord.

- Det kreves mye trening med en hobbyhest for å få den til å mestre alt rundt det å delta i et spel. Hester bruker generelt hele sin livstid på å utdannes til stunthester. Vi må bare bruke tid og tålmodighet, forklarer Matilde - 48 timer før premieren.

Imponerte kvinner

En halvtime før tirsdagens gjennomkjøring treffer vi staselig pyntede Laila Torp og Gro Thune Stubberud.
Gro skal spille dronning, Laila adelskvinne.

- Det er mye arbeid for bare noen få minutters sceneopptreden. Men dette er kjempemorsomt å få være med på. Å se hvor dyktig koreografen og regissøren er til å se muligheter og «sy» alle oss over 100 som er med til et team, sier damene.

Barn som parodierer

Ute er regissør Arnulf Haga 100 prosent konsentrert om jobben sin. Og inne på Rundhuset venter ferdigkledde barn på gjennomkjøringen. De har til og med tid til å gjøre en gøyal liten scene for Moss Avis.
Se den – og se fram til torsdagens urpremiere!