Denne uken var de rykende ferske eksemplarene av «Fyrene i Oslofjorden-levende kulturminner» lansert på Færder fyr og forfatterne Per Roger Lauritzen og André Schau var strålende fornøyd både med sluttresultatet og lanseringsstedet.

Lauritzen har vært inspektør og redaktør i Den Norske Turistforening i over 30 år og har rundt 40 bokutgivelser på samvittigheten.
Han sier det har vært ekstra morsomt å jobbe med fyrboken, som han håper og tror kan være interessant for både båtfolk, hyttefolk og andre som er interessert i Oslofjorden.

Kvitt eller dobbelt

– Etter at fyrene ble automatisert, har de sakte, men sikkert fått nye bruksområder som blant annet overnattingssteder. Vi håper boka gir leseren et nytt innblikk i hvilke flotte kulturminner dette er, men også at folk får ny viten om historien og menneskene på fyrene.

Medforfatter Schau forteller at han var ni og et halvt år og på seiltur med stefarens Colin Archer da han for alvor ble opptatt av fyr. Som 16-åring var kunnskapen så stor at han ble tatt ut til å være med i «Kvitt eller dobbelt».

– Jeg røyk ut, men har søkt igjen nå, smiler fyrviteren, som synes det er på tide med en ny fyrbok for landets viktigste fjord.

Boken tar for seg de 19 fyrene som har vært bemannet i fjorden. Deriblant våre «egne» Gullholmen fyrstasjon og Moss havnefyr.

Med på boklanseringen på Færder var også fyrets siste fyrvokter Jan Erik Hansen og Kolbjørn Eilertsen fra Kystverket, som i dag har vedlikeholdsansvaret for samtlige sjømerker i landet.

Renessanse

«Det er lett å bli fascinert av fyrstasjonene i Oslofjorden. Mange av bygningene klorer seg fast på spektakulære og værharde plasser, der det virker umulig at noen kan bo...

Det er også lett å bli fascinert av folkene som bodde på disse plassene i Norges travleste fjord for å holde lyset tent og leden trygg», skriver de to forfatterne i forordet. De sier de tror de kan bidra med en del nye historier og nye bilder i den ferske boken.

Fyrene i Norge har jo fått en slags renessanse og flere av dem er nå åpne for overnattinger. Med praktboken, som er laget i et spesielt høydeformat, fyrformatet, får man vite alt fra den tekniske utviklingen til spøkelseshistorier fra Oslofjordens katedraler.

– Vi håper boken kan leve lenge. Det er mange som har et forhold til fyrstasjonene i Oslofjorden, sier informasjonskonsulent i Gyldendal fakta, Vivian Eriksen.