Gå til sidens hovedinnhold

Har vunnet sin sjuende kamp mot kreften

Artikkelen er over 7 år gammel

Anne Sofie Larsen (73) fra Rygge har et 12 centimeter langt arr i bakhodet etter at legene var inne og plukket ut to kreftsvulster av hjernen hennes i mars.

Egentlig skal Anne Sofie «bare» fortelle oss at hun nå kutter ut plantesalget som hun begynte med i 1995.

Men at Urtehagen, som begynte å spire allerede tidlig på 1980-tallet, drives videre, med mandagsvandringer i juni, juli og august.


Når vi rusler gjennom den høyreiste granskogen fra Vestre Pålsrød, rett ved golfbanen på Evje, på stien som Anne Sofie sirlig har raket og nennsomt har pyntet med lykter og steiner med visdomsord, kommer det imidlertid mer.

Og når vi drikker te på den rødmalte krakken ved det idylliske tjernet rett før Urtehagen kommer det enda mer.

Sunn og engasjert

Kreftregisteret.no opplyser at over 215.000 nordmenn hadde eller hadde hatt kreft i 2011. I underkant av 10.970 nordmenn døde av kreft det året.


Anne Sofie Larsen forteller at hun fikk sin første kreftdiagnose i 1997. Nå, 17 år senere, har hun for første gang hatt opptelling. Hun har hatt kreft sju ganger og har fjernet det ene øyet.

- Hver gang tror jeg at jeg er kvitt kreften. Men så kommer den snikende igjen. Og jeg har en kreft som sitter i leveren, men så spredt at det ikke er noe å gjøre med den, konstaterer Anne Sofie usentimentalt.

- Har du spesialurter som holder deg i live...?

– Jeg har hatt flaks. Men jeg tror også det har noe å gjøre med hvordan jeg lever med sykdommen. Sunn mat og engasjement for Urtehagen framfor å sette meg ned og gi opp, har holdt meg i live, sier Anne Sofie, og er rask med å tilføye:

- Men det er min påstand.

LES OGSÅ: Har du fått sjekket føflekkene dine i det siste?

Kortreist mat

Larsen er begeistret for det Bill Gates og Bill Clinton får fram gjennom EAT-konferansen.

- Vi blir akkurat det vi spiser. Og det vi bør spise er mat som har blitt dyrket der vi bor, der energinivået er slik kroppene våre er vant til. Og stikk i strid med den landbrukspolitikken som det nå legges opp til med store bruk.

Hun forteller at hun fikk stor støtte av Ingrid Sundt på Ekeby og Magne Bruun på det som nå er Universitetet i Ås da hun begynte å sysle med planene om å satse på urter for over 30 år siden.

Og mer støtte fra Bruun da hun ville åpne urtefascinasjonen for flere.

Håper på gjensyn

- Gjør det! Vis at det er mye å hente på en helt alminnelig gård, sa professoren.

- Og det har gått bra. Jeg har hatt så mange hyggelige kunder på plantesalget mitt, og jeg håper de fortsetter å besøke meg og Urtehagen, sier Anne Sofie.

Hun er begeistret over at mange unge foreldre ser verdien av urter og å gi barna sunn mat. Samtidig som hun er oppgitt over at mat kastes og lei for at noen ikke har råd eller tar seg tid eller råd til å spise sunt.

Og så er hun opptatt av at de aller fleste av oss, henne selv inkludert, er alminnelige mennesker – og veldig verdifulle.

Hun vokste opp i Våler med kjærlighet til naturen - en kjærlighet og respekt som, om mulig, bare har vokst.
Samtidig har hun tro på visdomsordene «Du kommer ikke forbi den steinen du skal støyte». Livet har en ende for oss alle.

Anne Sofie ser ingen grunn til å ikke stå på til hennes siste time skal komme.

Og inntil da håper hun på mange nye, koselige besøk i Urtehagen.
 

LES OGSÅ: Over 300 jenter vil bli fotografert av Vilde

LES OGSÅ: Hadde fem tonn i overvekt