Det lover innehaver av bokhandelen og kulturhuset i Møllebyen, Martin M. Sørhaug som i kveld inviterer til høstfest på House of Foundation.Lokalene i den gamle Mølla kunstskole i Møllebyen huset i mai den aller første Møllebyen Litteraturfestival og Sørhaug tror og håper huset etter hvert kan bli et sted for flere kunstformer.
– Er dere i ferd med å bli et kulturhus?
– Du kan gjerne kalle et kulturhus. Vi føler i alle fall at det er plass til en rekke ulike uttrykk her på huset, sier Sørhaug, som sier de ønsker å kunne ha utstillinger hele året.
Han har allerede gjort klart et nyoppusset, og snart ferdig isolert, visningsrom i første etasje der mossing Markus Stabel skal vise sitt doble filmprosjekt bestående av filmen «E.I» og flere filmplakater.
Det var under vårens suksessfulle litteraturfestival i House of Foundation at ideen om Stabels utstilling ble til.

Billedstrøm

– Dette er perfekte lokaler og jeg synes det er så bra at Moss har fått et sånt sted,så vi begynte å snakke om hvordan vi kunne få det til, sier Stabel, som er utdannet ved Statens Håndverk og Kunstindustriskole i Oslo, med hovedfag ved institutt for farge i 2004.
Siden avsluttet utdannelse har han hatt flere separatutstillinger i inn og utland.
Stabel jobber nå mest med video, musikk og installasjon og i Møllebyen har han omformet visningsrommet til en kinosal med foajé. Der skal han vise «E.I» som er en billedstrøm av enkeltscener, bilder og animasjoner der hovedpersonen, som forøvrig spilles av Stabel selv, er fanget av egne argumenter og motargumenter.
– Det begynte med at jeg plutselig ble så oppmerksom på hvordan man ser film. Og hvordan man kan bli ratt inn i en handling. Man skjønner det hele er tull, men det virker likevel, forteller Stabel, som blant annet har vist «E.I» for det tyske publikummet tidligere i år. I januar venter Østfold kunstnersenter (ØKS) i Fredrikstad.


Ny Lirhus-roman

Kamerat og forfatter Agnar Lirhus har for øvrig også vært med å se filmen underveis.
– Jeg har nok sneket meg inn etter at alt annet var klart. Men det kan egentlig ikke bli bedre enn dette. Ved å utvide arrangementet til boklansering og konsert også, vil bare alle få mer sol, sier mosseforfatter Agnar Lirhus.
Han er klar med sin fjerde roman; «Affektlære» på Oktober forlag denne høsten og bruker kveldens arrangement til å lese fra boken.
Lirhus debuterte med et brak på Oktober forlag høsten 2005 med romanen «Skogen er grønn». Romanen ble lytternes utvalgte til P2s Romanpris-konkurranse samme høst.
Han har siden gitt ut «Til øya» og Mount Tupelo» som kom ut i fjor. Han er ikke sikker på om han klarer en ny roman hvert år.
–Men akkurat med denne gikk det fort, sier Lirhus.