– Jeg er ikke særlig sjenert

Dobbelt selvportrett Maleriet «Tvillinger» viser sterke følelser i Galleri Soon. Hennes nye utstillung viser flere typer nakenhet.

Dobbelt selvportrett Maleriet «Tvillinger» viser sterke følelser i Galleri Soon. Hennes nye utstillung viser flere typer nakenhet.

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

I dag åpner Kaja Norum en ny utstilling på Galleri Soon.

DEL

Kjærlighet, nakenhet, seksualitet og følelser er den røde tråden som tydelig vises i Nerdrum-eleven Kaja Norums nye utstilling. På Galleri Son møter Moss Avis en rolig men spent Norum, som for andre gang stiller ut arbeidene sine på Galleri Soon.

Hun fikk mye oppmerksomhet under sin første utstilling med bildet Homoludens, som viser et nakenbilde av Sturla Berg-Johansen. Bildet fikk variert kritikk i pressen, og ble meget omstridt. Bildet ble til slutt solgt for 72.000 kroner til Latter på Aker Brygge.

Fjorårets utstilling var svært populær, og nesten alle bildene ble solgt første dag i utstillingen. Nå håper Kaja Norum å gjenta fjorårets suksess.

Inspirasjon

I år er det kjæresten Thomas som har vært en stor inspirasjon, og er avbildet i flere av kunstverkene sammen med henne selv. De har vært kjærester i et år, og den unge kunstneren forteller at hun er veldig forelsket.

– Jeg blir inspirert av alt som skjer rundt meg, det jeg føler, og selvfølgelig min læremester, sier Kaja Norum.

I samlingen har hun også malt et lite portrett av sin læremester Odd Nerdrum.

Sinnslidelse

Et av bildene som stikker seg ut er bildet som blir kalt tvillinger. Opprinnelig hadde hun planlagt å kalle bildet Schizofren. Det er et dobbeltportrett. Bildet viser to like nakne kvinner og formidler en følelse av åpenhet, og det å være innesluttet på samme tid. Norum forteller at dette var et av de bildene Odd Nerdrum likte best, da han tok en titt på maleriene hennes før de skulle stilles ut.

– Da jeg malte bildet, tenkte jeg på sinnslidelse, og det at man kan føle seg som flere personer, forteller Norum.

Bildet handler om splittet personlighet, og hun ønsker at folk skal tenke på det.

Mye jobb

Bildene har hun jobbet med gjennom hele året, og helt til dagen før utstillingen. Opp til et halvt år har hun brukt på de store oljemaleriene.

En av hennes egne favoritter er bildet «Molly», fordi det er et klassisk og vakkert bilde. Bildet viser en naken kvinne bakfra, og modellen er en medelev fra Nerdrumskolen.
– Jeg bruker modeller, bilder og speil når jeg maler. Vi som er elever av Odd Nerdrum bruker gjerne hverandre som modeller, forklarer Norum.

Norum forteller at hun planlegger enda en ny utstilling til våren.

–Jeg vet ikke hva inspirasjonen blir, men jeg planlegger å gjøre noen mørkere bilder neste gang, avslutter kunstneren.

Artikkeltags