Kulturmafiaen i Råde vil skape begeistring

 Bjørn Myrvang (fra venstre), Christian Holstad Lilleng, Catherine Norderhaug, Helene Haarr, Monica Roer og Anders Odden på Kulturmafiaens møte tirsdag kveld.

Bjørn Myrvang (fra venstre), Christian Holstad Lilleng, Catherine Norderhaug, Helene Haarr, Monica Roer og Anders Odden på Kulturmafiaens møte tirsdag kveld. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Kulturmafiaen i Råde fikk store overskrifter da de på sitt aller første møte lekte med ideen om å lage Norges største musikkfestival.

DEL

Tirsdag kveld var det klart for mafiaens andre møte, og Moss Avis fikk være til stede.
Naturligvis ble vi ikke møtt av verken tung sigarrøyk, iskalde blikk eller et balltre i kneskålen.

Kulturmafiaens mål er å åpne og styrke kulturlivet i Råde, og alle er velkomne.

Innflyttere

De tre kvinnene på tirsdagens møte har alle flyttet til bygda i løpet av de siste fem årene.
– Jeg synes Råde er en veldig fin bygd. Vi har tre unger, og det er idyllisk for dem å vokse opp her. Men jeg savner litt engasjement og et kulturliv som gjør at folk blir mer knyttet til bygda si og blir mer glad i den, sier Monica Roer.

Jeg vil at det skal skje ting som skaper tilhørighet, glede og begeistring i Råde

Catherine Norderhaug istemmer:
– Jeg vil at det skal skje ting som skaper tilhørighet, glede og begeistring i Råde. Om begeistringen høynes i befolkningen, øker også stemningen. I Ski, hvor jeg jobber, har vi en begeistringsetat. Jeg ønsker at Råde skal få til noe lignende, uten å lage en ren kopi.

Sjekk vår temaside om Råde

Kvalitet

Helene Haarr er profesjonell operasanger. Hun jobber halvtid som stemmepedagog i Oslo domkirkes Guttekor og halvtid som frilanssanger.

– Jeg er med i Kulturmafiaen fordi jeg har lyst til å bidra, og fordi jeg kanskje har noe å tilføre innen mitt felt. Jeg brenner for kvalitet og profesjonalitet og tror det er helt nødvendige faktorer for løfte kulturlivet, sier Haarr.

Jeg synes at det er litt lite kulturliv i Råde som er åpent for alle

Etter 15 år i Oslo flyttet Anders Odden tilbake til Råde for fem år siden.
Han driver musikkstudio på låven og har en ørliten stillingsbrøk for å følge opp bandmiljøet på fritidsklubben i Råde.

– Jeg synes at det er litt lite kulturliv i Råde som er åpent for alle. Derfor vil jeg være med å bidra til å skape rom for både brede og smale kulturprosjekter. Råde bør ha et tilbud til alle kommunens drøye 7000 innbyggere. Og 7000 innbyggere er forholdsvis mye. Det er like mange som bor i en by i Utkant-Norge. Derfor bør vi også få til mye mer enn vi gjør i dag. Det er mange flinke folk her, og de trenger en spore til å gjøre mer lokalt. Noen mener at det er vanskelig å få til noe. Jeg mener at nesten alt lar seg gjøre, sier Odden.

Tar tak

Det er Venstre-politikeren Christian Holstad Lilleng som leder Kulturmafiaen.

Det var spennende å oppdage at det er flere enn meg som tør å tenke store, ville tanker

– Det begynte med en kaffe og en to timers prat med Anders rett før valget sist høst. Det var spennende å oppdage at det er flere enn meg som tør å tenke store, ville tanker. I kulturmafiaen er jeg med like mye som privatperson som politiker. Jeg synes at Rådes slagord «Bygda mellom byene» er tamt. «Bygda i sentrum» lyder mye bedre. For det er ikke mer enn 25 minutters kjøring til Råde for innpå 200.000 mennesker fra Moss, Fredrikstad og Sarpsborg, påpeker Holstad Lilleng.

Han brenner for å få fram alt det gode som er av kulturkrefter i bygda.
Etter at han som Venstre-politiker var med på å kutte i kulturtjenesten, er han nå med på å ta initiativ for å styrke feltet.

Felles løft

– Vi i Kulturmafiaen tror at det vil lønne seg, og vi tar gjerne med flere i mafiaen. Alle må fram og alle må være med å dra lasset. Da kan dette bli veldig bra, sier Holstad Lilleng.

Han har også fått med seg Bjørn Myrvang (H), folkevalgt leder i kommunens fast utvalg for oppvekst og kultur, i mafiaen.

– Jeg synes det er spennende å få følge denne prosessen helt fra start, og er enig i det damene her uttrykker, sier Myrvang.

Mye ble drodlet og diskutert tirsdag kveld, og ett er sikkert: Kulturmafiaen i Råde kommer til å sette spor etter seg.

Artikkeltags