Det er ingen tvil om at arrangørene bak Møllebyen litteraturfestival følger opp sine mål. Med utgangspunkt i årets festivaltema  «Alfabet» klarer  festivalen å ha et hovedfokus på det skrevne ordet, samtidig som  temaet  uttrykkes tverrestetisk gjennom blant annet utstilling, foredrag og film.

Alfabetmoro

Dagen startet på Moss bibliotek. Kristin Roskifte, illustratør og forfatter, leste fra bokstavbarnebok-serien sin «Alfog Beate» for de oppmøtte barna mellom 4 og 8. Bøkene  har mange morsomme tegnekomposisjoner, der bokstaver gjemmer seg innimellom tegnestrekene. Roskifte har gitt ut noen av bøkene i serien på Cappelen, mens de to siste er på forlaget Magicon, som hun og mannen Svein Størksen driver sammen.

De oppmøtte barna virket til å synes ideverkstedet var inspirerende for tegnegleden. Roskifte oppfordret dem til å tegne forbokstaven sin først for å få ideer.

- Jeg lagde først en y, men så minnet den meg om et glass. Så jeg tegnet en y som sugerør og en y som et glass, sier Ylva Been (8) fornøyd.

To etasjer under var det også alfabetmoro. Men dette var for voksne. Gjennom foredraget  « Verdenshistoriens ABC» tok forfatter og lyriker Ole Robert Sunde og historieprofessor Erling Sandmo med publikum på en litteratur - og kulturhistorisk reise.

- Dette var morsomt, underholdende og lærerikt, sier Eva Bovin, som var publikum på foredraget, som varte i tre timer.

Epletrær

På House of Foundation skulle programme fortsette. Men først publikum en pause i en time, der en fikk mulighet til å gå i visningsrommene på huset og se de tre festivalutstillingene av henholdsvis kunstnergruppen Ytter, Christopher Haanes og Christian Yde Frostholm. Mens noen brukte pausen på å strikke ved bokhyllene, kunne andre nyte festivalens hjemmelagede smørbrød i bakgården, som peker ut mot Mosse-elva.  Sofaer fra 60-tallet, prikkete duker og selvplantede, små epletrær skapte en idyllisk stemning for festivaldeltakerne.

- Det er en stor, engasjert frivilligruppe som har gjort et grundig arbeid i forkant av festivalen, sier Jonny Halberg.

- For et år siden siden plantet de ned epletræne for at det skulle se fint ut til årets festival.

Dynamisk diktopplesning

Så var det klart for festivalens store gjest, den canadiske forfatteren, essayisten og poeten Anne Carson. Sammen med kunstneren Robert Currie lanserte hun verket Wildly Constant  på House of Foundation i dag. Carson leste fra verket NOX, som er en håndlaget bok hun skrev i etterkant av sin brors død. Mens hun leste, gikk Currie rundt med et garnnøste som virket som en metaforisk forsterkelse av ordene. Etterpå involverte Carson publikummet, ved å la folkemassen avslutte diktene med setninger hun beordret.

- Takk for at dere valgte litteraturen foran å dra på konsertene de andre stedene i byen i dag, uttrykte den canadiske forfatteren.

Senere fulgte boklansering av Christopher Haanes’ «ABC for voksne», samt en paneldebatt om litteratur og klima med Gunstein Bakke, Thure Erik Lund og Agnar Lirhus.

I kveld vil det være flere tekstopplesninger, deriblant av Erling Nøtvedt. Det vidstrakte programmet tilbyr også blant annet performance av den kanadiske kunstnerdoen Carson og Currie og konsert med Sidsel Endredsen.

Moss Avis kommer tilbake med mer fra festivalen i morgen.