Temaet for årets Litteraturfestival er «Fabrikken». Nærmere bestemt Peterson.

– Vi har jo sett over på den i flere år fra lokalene våre. Den stillheten som nå preger vår «utsikt» danner grunnlaget for mye av den litteraturen og kunsten vi ønsker å presentere på årets litteraturfestival, sier programansvarlig Martin M. Sørhaug.

LES OGSÅ: HoF fikk 180.000,- til scene og lyd

Spennende område

Tirsdag skal programmet offentliggjøres for publikum på arrangementet har styret fått med seg historiker Åsmund Svendsen.

– Jeg skal ha en prat med forfatter Marit Eikemo som har skrevet boka «Samtidsruiner», basert på et smelteverk i Odda som hun har jobbet på. Temaet i boka er høyst aktuelt også for Moss når en ser på nedleggelsen av Peterson. Hva skal området fylles med nå? Hva skal tas vare på? sier Svendsen.

LES OGSÅ: Fargerik performancekunst

Tverrestetisk festival

I tillegg skal den svenske kunstneren Johannes Heldén lansere et nettprosjekt den samme dagen som skal vises på lerret i HOFs lokaler.

– Prosjektet består blant annet av foto fra Peterson i kombinasjon med musikk og tekst viser noen refleksjoner i etterkant av nedleggelsen, sier Sørhaug.

Møllebyen Litteratur Festival er en tverrestetisk festival med et hovedfokus på det skrevne ordet. Festivalen er tenkt som en biennale og det var derfor ikke planlagt noe festival i 2013 men nedleggelsen utløste en vilje til å lage festival også i år.

Sørhaug kan fortelle at flere av kunstnerne som kommer i August har fått på oppdrag å lage kunstuttrykk hvor fabrikken og da særlig Peterson står sentralt.

– I tillegg vil vi gi ut flere nye publikasjoner i forbindelse med festivalen, sier han.