Etter fjorårets vellykkede pilotarrangement, har arrangørene i House of Foundation i år fått Moss bibliotek entusiastisk med på laget, og rammen om den første Møllebyen Litteraturfestival er i ferd med å falle på plass.

Les også: Festivaler får penger og anerkjennelse

– Vi ønsker å bruke en større del av Møllebyen enn området i og rundt House of Foundation, sier Martin M. Sørhaug.
– For Moss bibliotek, som ligger vegg i vegg med festivalen, var det naturlig å henge oss på. Vi har fått 50.000 kroner i støtte fra Fritt Ord til dette, sier konstituert biblioteksjef Lillian Salomonsen.

Brede programmer

Når påsken er omme, den siste uken i april, starter biblioteket oppkjøringen mot festivalen med en rekke arrangementer. Også under selve festivalen vil det være et festivalprogram på biblioteket.

Per Edfeldts bok om Mossekonventionen er i ferd med i digitaliseres, Barnas Fredsverden vil få sin plass, Ole Jacob Lindberg er kontaktet, og det er også duket for besøk av Axel Hellstadius, Pål Refsdal, Nina Witoszek, Marion Palmer, Trond Svandal og Manus Jajih.

Sprenger grenser

Selve litteraturfestivalen arrangeres 12.–15. mai, med fire utstillinger, performanceopptredener, konserter, opplesninger og debatter.
– Vi har sagt fra start at vi ønsker å kjempe med de store litteraturfestivalene. Så vi sprenger rammene for hva en festival som vår skulle hatt som budsjett, sier Martin M. Sørhaug.

MLL har søkt støtte med utgangspunkt i et budsjett på 1,134 millioner kroner.
– Vi har skrevet ned beløpet med rundt 50 prosent, og er i mål, røper Sørhaug.

Spennende miks

I tillegg til kjente forfattere som Åsne Seierstad, Jan Erik Vold og Kjartan Fløgstad, byr festivalen på én av Romanias ledende forfattere, Mircea Cartarescu, samt en lang rekke unge, nordiske forfattere og flere internasjonale samtidspoeter.

– Det er moro å få presentere de mest kjente i en kombinasjon med de unge og lovende. Og alle tar utgangspunkt i temaet «Krig og fred», sier Sørhaug, som kan fortelle at festivalen vil gi ut en egen bok på 400 sider, skrevet av festivaldeltakerne og redigert av mossingene Agnar Lirhus og Henning Karlbom.

Les også: Møllebyen litteraturfestival vil ha Yoko Ono til Moss