Mangeårige dirigent Margrethe Ek har forundret seg i årtier over at mange korsangere har kommet på øvelse trøtte og slitne, men etter flere timer med øving har de gått derfra med fornyet energi. Kunne det være en sammenheng?

– Jeg har fått det dokumentert ved bruk av vitenskapelige målinger at kordeltakelse kan virke positivt inn på folks helse, sier forfatter Margrethe Ek som kommer med sin debutbok den 15. mars.

Boken har fått tittelen, Kor og helse, med undertittel; Hvordan kan det å synge i kor virke helsebringende?

Ek er i tillegg til å være dirigent for Moss Ensemble Consensus, lektor ved to videregående skoler og medlem av musikkfaglig råd i Norges Korforbund.

Forskning

Stressforsker og professor i psykososial medisin, Töres Theorell, har forsket på sang og helse, og sett på hvordan vi påvirkes av sang og musikk.

Sangeren i Theorells studie fikk blant annet en økning i hormonet oksytocin, som er med på å dempe smerte. Sangeren ble roligere og mer avbalansert av at oksytocin, også kalt kjærlighetshormonet, ble frigjort.

– Kor er ikke svaret for alle, kanskje trives du ikke med de andre medlemmene eller repertoaret. Men for noen kan det gi mye livsglede og inspirasjon, forteller Ek som med selvsyn har opplevd at det også kan bety ett vendepunkt for noen.

Ett eksempel

En mann ringte Ek, han hadde sett på hjemmesiden til koret at de ønsket seg flere korister. Koret reklamerte med at de hadde et godt miljø, at de tok på seg både store og små oppdrag, i tillegg til dro koret på turer og var med i konkurranser.

Han hadde aldri, til tross for at han var over 50 år, sunget i kor, han var bare ute etter en ny aktivitet. Han ble medlem, øvde og var en ivrig korist.

To år etter at han begynte, betrodde han til dirigenten at da han begynte i koret hadde han nylig mistet sin datter, og hadde vært på utkikk etter et sosialt fristed for å koble litt av fra sorgen.

Koret hadde gitt han en ny samhørighet, et sted har opplevde mestring og fikk fornyet energi. Han hevdet at koret gjorde ham til en bedre ektemann, far og kollega.

Margrethe Ek studerte Musikk og helse ved Norges musikkhøgskole i fjor, og i den forbindelse skrev hun en oppgave om kor og helse. Snøballen begynte å rulle, og en kjapp telefon til forlaget ga startsignalet til ett bokprosjekt om temaet.

– Dette er en bok for korister, dirigenter og de som har lyst til å synge i kor, i tillegg kan det være av interesse for publikum. Det å være med i et kor kan sammenlignes med å spille en lagidrett. Det handler om fysisk mestring av pust og sang. Det å synge i kor øker oksygenopptaket, stimulerer musklene, frigjør endorfiner og dopaminer, og sangen kan virke helt inn til cellenes. Det gir økt velvære, lyst, engasjement og energi. I tillegg kan det redusere stress. Er det rart at så mange tusen synger i kor, forteller forfatteren som selv har opplevd den helsebringende effekten i flere epoker av sitt liv.