«Stinn brakke» er et uttrykk som er lett å ty til. Men her er det faktisk dekkende. House of Foundation i Møllebyen i Moss var «stinn» da Martin M. Sørhaug og Jonny Halberg ønsket velkommen til det de kaller et pilotprosjekt, men som de allerede i 2011 har ambisjoner om å utvikle til én av de fremste og beste festivalene i sitt slag i Norge.
– Utrolig hyggelig at så mange har funnet veien hit, strålte Martin Sørhaug mens nye krakker ble båret inn for å gi sitteplass til flere litteraturhungrige og -interesserte.

Variasjon

Den første utgaven av Møllebyen litteraturfestival byr på 17 forfattere fordelt på fredag kveld og så to seanser i dag, lørdag.
– Vi satser på kvalitet, på et variert utvalg av litterære uttrykk og hovedsakelig skjønnlitterære forfattere. Vi byr på en miks av unge forfattere litt på siden av «the main stream» og etablerte navn som Dag Solstad, Espen Stueland og Ole Robert Sunde, sa Halberg.
Hun som fikk æren av å dra i gang det som kan bli en virkelig stor festival, var altså Tina Åmodt. Den unge vestlandskvinnen henter inspirasjonen til sin debutbok fra et solid mannsdominert miljø på ulike anleggsplasser. Derav stammer navnet «Anleggsprosa», en samling korte prosatekster som hun har fått strålende kritikker for.
Samtale. Etter Tina Åmodt fulgte Ole Robert Sunde, som leste fra sin «Selvomsorg», en samling snutter der forfatteren gjør seg betraktninger om det tilsynelatende helt minimale i livet. Kjersti Annesdatter Skomsvold, Arne Kleiva, Maria Zennström og Tomas Espedal sto på gårsdagens program, mens det hele ble rundet av med en samtale mellom Espen Stueland og Kjerstin Aukrust om førstnevntes bok «Gjennom kjøttet».

Røde epler

I forbindelse med åpningen av litteraturfestivalen skjedde det også en annen innvielse: «Petersons røde epler», et utsmykningsarbeid i regi av Arborist & Gartner Kenneth Thomassen.
Her er det tale om en urban hage av nyttevekster. Og som navnet indikerer, er beliggenheten i bakgården til House of Foundation, ut mot Mosseelva og med utsikt til hjørnesteinsbedriften Peterson Linerboard.