– Det er virkelig imponerende, det Martin M. Sørhaug, Jonny Halberg og de øvrige ildsjelene har fått til med denne første utgaven av Møllebyen Litteraturfestival, sa Dag Solstad – hovedtrekkplasteret på avslutningsdagen.

Dag Solstad, som fremdeles har en viss tilknytning til Moss, er én av Norges aller største nålevende forfattere. Og han har fått med seg at ambisjonene for Møllebyen-festivalen i 2011 er skyhøye.

Krevende

 – Jeg håper de lykkes. Men hvis målet er å etablere seg på samme nivå som for eksempel Lillehammer-festivalen ... vel, så tror jeg at det kan bli vrient, sa Solstad til Moss Avis før han søkte inn for å møte sine «fans».

Og de er åpenbart mange. House of Foundation var enda tettere «befolket» nå enn det var under åpningssekvensen. Det lød dempet humring langs benkeradene da Solstad leste høyt fra sin roman fra 2006, «Armand V. Fotnoter fra en uutgravd roman».

Lovord

Også andre forfattere Moss Avis snakket var imponert over kvaliteten på Møllebyen Litteraturfestival.

– Denne festivalen er helt fantastisk, mange spennende forfattere, god stemning og god mat. Du føler deg så ivaretatt når du får mat, smilte festivalens første forfatter opp på scenen, Tina Åmodt, over en varmrett lørdag.

– Dette har vært en opplevelse. Det merkes at det er en entusiastisk gjeng som står bak, nikket Tone Hødnebø.

Ærespris i gull

– Jeg beundrer Martin M. Sørhaug for det han har fått til her. Han fortjener Moss’ ærespris i gull, om en slik pris finnes. Og han har gjort et smart trekk ved å innlosjere forfatterne på Refsnes Gods. En god festival har fine fasiliteter. Og et er flott at så mange publikummere har kommet. Dette er utvilsomt en festival Moss kommune bør fortsette å støtte, mente Ole Robert Sunde.

En ære

Maria Zennstrøm fra Stockholm var den eneste utenlandske forfatteren på festivalen.
– Festivalen er «jättefin»! Det er fantastisk hvor mange utrolig bra forfattere arrangørene har fått hit, og det er virkelig en ære å få være her, sa Zennstrøm.
Hun mente at arrangørene gjør alt så ordentlig og er så glade i litteratur, at festivalen har alle muligheter til å bli enda større.


Hun skrøt også av bokhandelen House of Foundation, som hun mener at det ikke finnes maken til i den svenske hovedstaden.

Fornøyde

– Vi er fornøyde, sa Martin M. Sørhaug på vegne av arrangørene søndag.
– Både forfattere og besøkende har vært veldig flinke til å gi oss positive tilbakemeldinger. Og alle de gode ordene varmer. Det ligger tross alt mange timers arbeid bak dette.

Han er storfornøyd med at så mange mossinger i alle aldre kjente sin besøkelsestid og fulgte festivalen.
Økonomisk gikk det hele greit, takket være støtte fra Norsk kulturråd, Fritt Ord, Moss kommune og Sparebank1.

Nå starter arbeidet mot neste års festival, hvor datoen ennå ikke er satt.