– Momentum er ikke like viktig som den var

På farta Erlend Hammer fra Våler og norsk-svenske Power Ekroth deler biennalen i 2013 mellom seg. – På den måten blir det to forskjellige utstillinger. Vi har hver vår stil, men utfyller hverandre godt, sier de to kuratorene.

På farta Erlend Hammer fra Våler og norsk-svenske Power Ekroth deler biennalen i 2013 mellom seg. – På den måten blir det to forskjellige utstillinger. Vi har hver vår stil, men utfyller hverandre godt, sier de to kuratorene. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Det er merkelig at politikerne ikke har brukt Momentumbiennalen for det den er verdt, sier Erlend Hammer og Power Ekroth.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

For et par måneder siden fikk Hammer og Ekroth oppdraget med å sette sammen neste års Momentum-biennale. Da Moss Avis møtte den Berlin-baserte kuratorduoen på tidligere denne uken, har de akkurat gjennomført sine første møter i Moss.De skal nå hvert sitt fly, men rekker å lufte noen av tankene sine rundt neste års biennale, midt i ettermiddagsrushet på Moss stasjon.

– For det første er jeg veldig glad for å ha fått dette oppdraget. Jeg har vært på hver eneste Momentum siden oppstarten i 1998, forteller svensk-norske Power Ekroth, uavhengig kurator og kritiker, samt redaktør for magasinet SITE.

Brakstart

Ekroth og Hammer, som er oppvokst i Våler, har også samarbeidet tidligere. De har skrevet flere tekster sammen, ofte under fellesnavnet PowerHammer, blant annet om kunstbiennaler.

Begge har klare meninger om Momentumbiennalen og dens posisjon i den internasjonale kunstverdenen.– Momentum slo ned som en bombe i 1998 og var utrolig betydningsfull de første årene. Timingen var utrolig god, interessen for det nordiske var på vei opp og det hele var nytt og spennende. Men så har interessen falt litt etter hvert, sier Ekroth og får støtte av kurator-kompanjongen.

– Det er synd og rart at lokalpolitikerne ikke har brukt Momentum for det den er verdt. Det burde jo vært byens spydspiss. Mange andre byer har vært flinkere til å omfavne biennalen sin, blant annet ved å bruke den i byutvikling og profilering. Det krever også mye å opprettholde energien over tid og her har det nok gått med mye krefter bare til å holde liv i biennalen, sier Hammer.

Selvpålagt press

Men selv om den internasjonale interessen for Momentumbiennalen kanskje har dabbet litt av, fikk fjorårets utgave strålende kritikker. Aftenposten sloblant annet fast at «Moss slår Venezia».

De to kuratorene mener potensialet er stort og har et mål om løfte Momentum til nye høyder – blant annet ved å bruke sine store, internasjonale nettverk.

– Det er klart vi føler et press, men det er selvpålagt. Fokuset vårt er uansett på å lage en utrolig bra utstilling, med kjente, internasjonale kunstnere. Da vil interessen utenfra også komme, sier Hammer, som ikke vil røpe hvilke kunstnere som er aktuelle.

- Viktige lokaler

Punkt Ø er i en prosess med å selge kunsthallen i Møllebyen, men begge kuratorene håper at 2013-biennalen allikevel kan vises der.

– Lokalene er utrolig viktige og kunsthallen er fantastisk. Vi skal bruke uterommene i byen også, men vi håper at hjertet skal være i Møllebyen, sier Ekroth.

Styreleder i Punkt Ø, Ingjerd Schou, tror og håper at kuratorene får ønsket sitt oppfylt.
– Vi kan ikke slå fast noe endelig, men vi jobber for at Momentumbiennalen 2013 blir i kunsthallen, sier Schou.

Artikkeltags