Moss kommune berget 250 år gammelt bilde

Her på Torderød gård, skal originalen som ordfører Tage Pettersen og Haakon Hattevig holder, snart erstatte kopien som henger på veggen i skotteværelset. Det er både Hattevig, Arnulf Johannessen (til høyre) og ordfører Tage Pettersen glade for.

Her på Torderød gård, skal originalen som ordfører Tage Pettersen og Haakon Hattevig holder, snart erstatte kopien som henger på veggen i skotteværelset. Det er både Hattevig, Arnulf Johannessen (til høyre) og ordfører Tage Pettersen glade for. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

I 20 år holdt Arnulf Johannessen på hemmeligheten. Da han røpet den for Haakon Hattevig tok det få uker før det Arnulf trodde var umulig, lot seg gjøre.

DEL

Det «umulige» var å sikre Moss kommune den byhistoriske perlen av en akvarell fra Torderød, som i 250 år har vært i privat og hemmelig eie.

I går kunne likevel ordfører Tage Pettersen smile fornøyd sammen med Arnulf og Haakon fra Torderød Gårds Venner. For 15.000 kroner har Moss kommune sikret seg bildet.

– En symbolsk sum, mener Arnulf Johannessen, som jobber i antikvitetsbransjen.

– Akvarellen er det eldste kjente bildet av Torderød og er et uvurderlig stykke byhistorie, sier Haakon Hattevig, som har gjort grundig research.

Historien

– I mange år var bildet i familien Chrysties eie, og det hang på Torderød fram til 1905. På auksjonen etter Elisa Chrystie ble tegningen kjøpt av kjøpmann Jacob Bang, grunnleggeren av kolonialbutikken Andersen & Bang. I Jacob Bangs tid hang tegningen i hans sommervilla Rambergbråten, også kjent som «Bangvillaen». Blant Jacob Bangs etterkommere har tegningen vært et verdsatt familieklenodium. Akvarellen har vært gjengitt i flere bøker: «Moss som den var», «Torderød Gård og andre Chrystie-hjem» og «Moss bys historie», bind 2. Det morsomme er at i samtlige bøker står Østfold Fylkes bildearkiv oppført som eier av bildet, forteller Hattevig.

Arnulf Johannessen ble bedt hjem til et privathus for 20 år siden og ble vist bildet. Og akkurat da Haakon Hattevig kom på banen nå i 2012, skulle huset og inventaret selges.

– Jeg tente på dette straks jeg fikk en mail fra Haakon. Uten slike lokalhistoriske entusiaster som vi har i Torderød Gårds Venner, hadde vi vært fattigere, sier ordfører Tage Pettersen.

Som får ros i retur for raskt å ha sørget for at kommunen slo til og kjøpte bildet.

Malerisk beskrivelse

Hattevig har tatt bildet for seg og beskriver:

– Torderød gård sto ferdig i 1760, og det var på denne tiden akvarellen ble malt, av en ukjent kunstner. Bildet er en enestående dokumentasjon over Torderød på 1700-tallet, ikke minst viser den landskapet rundt gården. Et landskap som i dag er bymessig. Tegningen er svært rik på detaljer, en ser gjødselhaugene ved stall- og fjøsbygningen, og i Mossesundet ligger det to skuter. Den ene skuta skal trolig til England med tømmer- og planklast fra David Chrysties sager i Fossen. Den andre skuta er trolig på vei til Fossen etter ny tømmerlast. Kanalen var jo ikke utgravd på denne tiden, så tømmerutførselen fra Moss måtte gå gjennom Sundet og rundt Jeløy. Tegningen viser også hvordan hovedbygningen på Torderød så ut i tiden rundt 1760. I høyre bildekant skimtes to eiketrær. Eikene står ennå, nærmere bestemt ved Adventistsamfunnets kirkebygg i Helgerødgata.

Vil ha mer

Hattevig ble i 2012 leder for en interiørkomité som har ansvar for å innrede gården med tidsriktig inventar. Han oppfordrer alle som har kjennskap til møbler og løsøre fra Torderød om å ta kontakt.

Artikkeltags