Forlaget H//O//F har gitt ut over 20 titler i løpet av tre år. Og når Jonny Halberg kommer med sin nye roman «Nederlaget» på mosseforlaget, betyr det et gjennombrudd.

- Vi satser på å få mediemessig riksdekning om «Nederlaget». Den bør være aktuell i både Norge, Sverige og Danmark. Og jeg regner med at innkjøpsordningene for litteratur slår til og sørger for at den havner på alle landets biblioteker, sier forlegger Martin M. Sørhaug.

Vi møter ham på House of Foundation sammen med Halberg og redaktør for romanen, Agnar Lirhus. Og designer Tine Blomqvist, som skal stå for formgivningen av romanen. Samt illustratør Rune Markhus, som nå utgir boken «Hva var det hun sa?» sammen med nevnte Lirhus.

Tankevekkende

Etter opplesing av Inger Christensens dikt «Alfabet» fra 1981 på litteraturfestivalen i Moss i 2012, fikk Lirhus ideen.

- Diktet var skrevet i lys av Den kalde krigen og atomtrusselen, og handlet om livet og mangfoldet på jorden som var truet. Selv er jeg opptatt av klimatrusselen, og skjønte den kvelden at diktet hennes fortsatt var aktuelt. Så jeg tok utgangspunkt i to ting, Christensens nydelige tekstoppbygning og rødlisten, listen over truede arter, forteller Lirhus om hvordan teksten ble til.


Diktet ga han så til illustratør Markhus. Som aldri har brydd seg om poesi, og som grublet en stund, før han kom med illustrasjonene – på matpapir – det som er blitt en helhetlig, tankevekkende og vakker bok.

- Rune har laget en fortelling av diktet, uten at diktet jeg skrev var noen fortelling. Det kan se ut som en barnebok, men det er ikke det. Tanken er at klimasaken er relevant for alle, og nå har vi laget en åpen bok om temaet. En bok alle kan finne noe i. Voksne kan lese høyt og barn kan lytte til den melodiske klangen i teksten og tenke sitt, mens de voksne tenker voksne tanker. Og så kan barna spørre, om de lurer på noe. Og så vil de voksne være svar skyldig. Smiler Lirhus.

Eksperimenterer

Boken gis naturlig nok ut på H//O//F Forlag.
- At vi har gjort denne boken, og at vi har gjort den på H//O//F er hele poenget med denne typen miljøer som vi har her på House of Foundation. Å ha et forlag og så mange ressurspersoner og den energien vi har her, gir muligheter for å prøve noe vi ellers ikke ville fått prøvd. Dette er som et lite laboratorium, hvor vi tester ting før vi går ut i den store verden med dem. Alt er mulig her, det er det ikke de store forlagene. Og det gir en frihet jeg trenger, sier Lirhus.

- Ja, Martin M. Sørhaug oppfordrer forfattere til å gå nye veier, istemmer Jonny Halberg.

- Så mye i forlagsverdenen er økonomisk betinget. Vi er glad for å ta på oss noe av det som kan falle utenfor, sier Sørhaug.

Han roses for sin evne til å få på plass finansiering.
- Blir det overskudd, deles det. Uansett økonomisk resultater er det morsomt å jobbe som dette, sier Sørhaug, som kun mangler et eget trykkeri.