Sola skinte og Lars Lillo Stenberg spilte vårsanger på litteraturfestivalens siste dag i går. Mens barn og voksne koste seg i bakgården utenfor House of Foundation, oppsummerte arrangør Martin M. Sørhaug den fire dager lange Møllebyen Litteraturfestival slik:
– Den har vært rik og variert, og vi fikk bevist at vi kan trekke publikum utenfra. Men mossefolket var ikke så til stede som de har vært på våre tidligere arrangementer.
Publikum
På kveldsarrangementene hadde festivalen mellom 80 og 150 deltakere, på hvert av de fire dagsarrangementene rundt 50, i tillegg til at cirka 80 så og hørte Lars Lillo Stenberg.
Sørhaug tror festivalen kan være fornøyd med det totale besøkstallet. Han synes ikke det er lett å si hvorfor mossepublikummet sviktet.
– Vi har hatt en kjerne på 40–50 personer som har pleid å komme på våre arrangementer, og de uteble i stor grad denne gangen, sier han.
– Tror du mange av navnene var for smale og ukjente for publikum?
– Ja, og derfor ble de ført sammen med andre og mer kjente. Vi har lagt vekt på å få inn store navn. Og de ukjente navnene er jo valgt fordi de har noe å by på. Men det kan være festivalen har virket tung med det temaet vi har valgt, krig og fred, og ønsket vårt om høy kvalitet, sier Martin M. Sørhaug.
– Flere kjente navn ville kanskje trukket flere folk?
– Vi hadde store navn, som Åsne Seierstad og Jan Erik Vold. De står ikke tilbake for noen. Man trenger noen hovedtrekkplastre, og dem er det kamp om å få. Vi var veldig fornøyde med å få Mircea Cartarescu og Svetlana Aleksijevitj hit. Men vi er jo klar over at navnene deres ikke ligger på alles lepper, sier Sørhaug, som allerede er i gang med å booke navn til neste års festival.
Magisk
– Det har vært mange magiske øyeblikk. Som Jan Erik Vold, og Stella Parland, som sjarmerte alle. Og det var et høydepunkt da kunstnernavnet Rambi hadde en performance hvor hun sang og spilte trekkspill i et parkeringshus i Moss sentrum, sier Martin.
Festivalen har et budsjett på 700.000. Sørhaug tror den økonomiske biten vil gå mer eller mindre i balanse.
– Vi har ganske trygge rammer, sier han.
Næringslivet
– Hva vil dere gjøre annerledes til neste år?
– Vi vil se på formatet. I år valgte vi bevisst å ha mange deltakere for å vise fram et mangfold. Kanskje vi vil redusere antall arrangementer, eller gå fra fire til tre dager. Det kan også bli aktuelt å samarbeide bredere med andre aktører i Møllebyen. Og så vil vi gjerne ha næringslivet på banen. Skal vi lage Norges beste festival må vi ha med oss dem, sier Sørhaug.
For ambisjonene er fortsatt høye:
– Målsettingen er å bli en av landets ledende litteraturfestivaler. En festival som gjør at det er naturlig å tenke på Moss når man tenker på litteratur på Østlandet, sier Sørhaug.
Les også: Lars Lillo Stenberg spilte og sang på Møllebyen litteraturfestival
Les også: Sterk opplesningen på Møllebyen litteraturfestival