Møter seg selv musikalsk

 Kenneth Holter liker å ha full kontroll på egne prosjekter, til og med coveret har han designet selv.

Kenneth Holter liker å ha full kontroll på egne prosjekter, til og med coveret har han designet selv.

Av og
Artikkelen er over 6 år gammel

Kenneth Holter har gitt ut debutplaten sin, med stort sett bare egenprodusert materiale. To av sangene er på et nytt språk.

DEL

Unge Holter har opptak fra tidlige barneår der han synger egne og andres sanger. Språk, arkeologi og musikk er noen av de største interessene til Kenneth Holter.

– Jeg skulle egentlig bli arkeolog, og med min enorme fascinasjon for språk valgte jeg inn irsk i fagkombinasjonen min. Fra tidligere hadde jeg hørt mye på keltisk språk, men det var det ikke undervisning i, forteller Holter som nylig avla sin masteroppgave i musikkteknologi ved NTNU, i Trondheim.

Med i oppgaven ligger debutplata som har fått tittelen; Drawing Lines – 1989.

– Det er det som skjer, på en av sangene er det jeg selv som 10 år gammel gutt som synger. Mange av sangene er skrevet av meg selv i 1989 og så har de nå blitt utgitt med nytt arrangement og tilpasset lydbilde. Drømmen om å gi ut plate har alltid ligget der, men det er nok unikt at 22 år gammelt materiale blir utgitt så lenge etterpå, sier musikeren, som er bosatt i Våler med kone og tre barn.

Éons mel

Holter er mer enn middels interessert i språk, og har vært opptatt av ordets opprinnelse og språklige krummelurer hele livet.
– Jeg har alltid hatt lyst til å lage mitt eget språk, så da konstruerte jeg et eget indoeuropeisk språk. Språket er fullverdig, men har ikke så mange tusen ord ennå. For dem som kunne være interessert har jeg lagt ut oversettelse av sangene på hjemmesiden min, forteller språkoppfinneren som er den eneste som behersker éons mei, som betyr en munn eller ett tungemål.

Elektrisk

Plata som har blitt trykt opp i ett opplag på 500, er 80-tallsinspirert synthpop. Kenneth Holter liker å ha full kontroll, så til og med platecovere er det han selv som har designet.
– Jeg har jo spilt i band og liker godt å samarbeide, men dette materialet er så personlig at jeg vil ha full kontroll på det. Så å si all lyd som er på platen kommer fra en datamaskin. Alt er ikke programmert lyd, det er også autentiske opptak. Ønsket var at lydbildet skulle ligne 80-tallet sitt møte med teknologi fra det tiåret den blir utgitt i. Jeg har jo vokst opp på 80-tallet og popmusikk fra den tiden ligger mitt hjerte nærmest. Selvom progrock etter hvert har fått mer og mer fokus, forteller Holter som til daglig jobber som lærer ved Tomter barneskole.

Neste plate

Allerede nå er den neste platen i rekken under bearbeidelse.

– Jeg har mange hundre sanger som er ferdige, tror det er materiale til å utgi 20 plater til. Det er jo ikke god butikk å lage litt smale plater. Håpet mitt er at flere skal få ørene opp for det autentisk lydbildet som er på platene mine. De er ikke mastret sånn som mange andre plater er. Der er som oftest all lyd veldig høy, hos meg er det et mye større spenn i lydbildet. Det autentiske lydbilde og avant gardesounden dette gir er det flere og flere som begynner å sette pris på, forklarer musikkeren som alltid har interessert seg for musikk.

– Det aller første opptaket av en sang jeg har laget, er fra da jeg var fire år. Hjemme hos oss var det alltid mye spilling. Sang har blitt mitt instrument. Jeg begynte i korps, men likte dårlig å øve så jeg ble ikke så god, sier Kenneth Holter.

Artikkeltags