Ny bokutgivelse fra Jon Michelet

Jon Michelet er engasjert i krigsseilernes skjebne. Denne gangen har han kommet over svært godt kildemateriale i Knut Nytuns dagbøker.

Jon Michelet er engasjert i krigsseilernes skjebne. Denne gangen har han kommet over svært godt kildemateriale i Knut Nytuns dagbøker. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Jon Michelet er tilbake i historiene han ikke får nok av. En krigsseilers dagbok er maskinisten Knut Nytuns versjon av krigen.

DEL

Da Michelet fikk hendene sine på de første sidene av dagboken etter Knut Nytun var han skeptisk. Barnebarnet til maskinisten fra Florvåg i Hordaland hadde tatt kontakt og forfatteren hadde lovet å ta en titt på utdrag av protokollene.

– Etter å ha lest gjennom noen sider ble jeg klar over at dette var noe utenom det vanlige. Jeg ba om å få oversendt mer og jeg skjønte raskt at jeg hadde kommet over veldig godt stoff, sier Michelet til Moss Avis.

Hverdagen til sjøs

Han fikk oversendt flere kopier og etter å ha lest seg gjennom en tredjedel av notatene tok han tak i sin egen penn og startet å skrive på boken.

– Historiene og skjebnene til krigsseilerne har alltid engasjert meg. Jeg er jo for ung til å ha vært en av dem, men i min tid som sjømann og bryggearbeider ble jeg kjent med mange av dem. De gjorde en fenomenal innsats under krigen og de led store tap under andre verdenskrig, sier Michelet.

Boken starter med krigsutbruddet i 1940 og avsluttes i 1945. Gjennom 400 sider får leseren innsyn i sjømannslivet i konvoiene og den vedvarende redselen for tyske ubåter.

Andre bok

I 2007 ga Michelet ut Den siste krigsseileren. Den ble laget etter samtaler og intervjuer med overlevende. Maskinist Knut Nytun døde i 2005, så ordene står som de ble skrevet.

– Etter hvert kom jeg fram til at jeg ikke skulle omformulere Nytuns dagbok. Den er skrevet i en nøktern og beskrivende form, ikke helt ulik sagastilen. Maskinisten fra Vestlandet har ikke mer utdanning enn folkeskolen og mekanisk fagskole, men han har et blikk for detaljer og en faktaorientert stil. Mesteparten av teksten er skrevet fra dag til dag, mens i enkelte perioder har det gått flere dager mellom hver gang han har skrevet, sier Michelet.

Nyttig informasjon

Boka er bygget opp med avsnitt fra Nytuns dagbok og med kommenterende avsnitt fra forfatteren. De er til hjelp for å forklare landkrabber hva som foregår på havet og hvor i krigen maskinisten befinner seg.

Nytun og resten av sjømennene på de ulike skipene er ivrige radiolyttere så meldinger fra både Norge og verden har fått sin plass i dagboken hans.

– I tillegg har jeg hentet inn informasjon om skipene og konvoiene han seilet i. Navnene hadde han en tendens til å skrive ned akkurat slik han hørte dem i radioen. Meningsinnholdet hans derimot, det er helt uendret, sier Jon Michelet.

Les også: Stang inn fra Michelet

Les også: Jon Michelet tildelt stipend

Artikkeltags