«I 2011 står norske styrker i Afghanistan på niende året. Ennå vil ikke ansvarlige politikere ta ordet krig i sin munn. Hva slags fred må til før soldatene kan komme hjem? Krig og fred er begreper som det er vanskelig å definere. I denne boka prøver norske og internasjonale forfattere å gi ordene mening og aktualitet i en tid da Orwells tåkeleggende nytale «War is peace» føles ubehagelig relevant».

Slik lyder det på baksiden av boken «Krig og fred».

Mange biragsytere

I forbindelse med årets Møllebyen Litteraturfestival gir H//O//F, et nyetablert forlag tilknyttet House of Foundation i Møllebyen, ut antologien på 432 sider, inneholdende nye og nyoversatte tekster, 34 i alt, fra en rekke av festivalens deltakere.

Antologien er redigert av mossingene Henning Karlbom og Agnar Lirhus, og Johanne Hjorthol har designet boken.

Oslo-lansering

Antologien lanseres på Deichmanske Bibliotek Grünerløkka i Oslo torsdag kveld, én uke før Møllebyen Litteraturfestival åpner.
Der blir det opplesninger ved fem av bidragsyterne, Anne Bøe, Jonny Halberg, Cesilie Holck, Cornelius Jakhelln og Arne Lygre.

Boken er en katalog over deltakerne på årets festival, samtidig som den er en bred og unorsk gjennomgang av årets tema – «Krig og fred».
– Bredden av bidragsytere er slående. Her finner leseren internasjonale stjerner som Mircea Cartarescu, Dubravka Ugresi og Svetlana Aleksijevitsj, side ved side med norske folkekjære forfattere, men også mindre kjente skribenter, forteller forlaget.

Les også: Programmet tar form for Møllebyen Litteraturfestival

Bemerkelsesverdig

– Begrepsparet «Krig og Fred» er overveldende. Forfatterne viser en bemerkelsesverdig vilje til å åpne begrepene, finne nye vinkler og felter hvor tematikken kan virke, heter det fra forlaget, som nevner følgende eksempler:

Faktiske hendelser i samtida undersøkes og framlegges av blant andre Svetlana Aleksijevitsj og Thomas Kvam.

Steinar Løding skriver komparativ historie i sitt gigantiske essay Mellom Elvene, hvor oldtidas Babylonia sammenlignes med vår tids Irak.

Den personlige krigen/krisen undersøkes av Cornelius Jakhelln og Maria Zennström.
Krigen og Freden som form og litteratur undersøkes av blant andre Christian Bjoljahn og Ole Robert Sunde.

Og Anne Bøe skriver om hva det vil si å skrive politisk, med utgangspunkt i sin aktivistiske utgivelse krigslogikkene. En diktpamflett.

Andre utgave

Møllebyen Litteraturfestival arrangeres i år for andre gang. Fjorårets arrangement var en pilot, og en meget vellykket sådan.

Festivalen arrangeres av House of Foundation og Moss bibliotek. Jonny Halberg og Martin M. Sørhaug er programansvarlige, Henning Karlbom og Agnar Lirhus har redigert antologien og prosjektgruppen består for øvrig av Trine Gzyl, Mari Kolsrud Hustoft, Tor Magnus Jonassen, Ingeborg Malterud og Lillian Salomonsen.