– Så flinke dere er! Roste fjor-årets Melodi Grand Prix-vinner, som kvitterte med å spille med og gi råd til barna – selv om ikke alle tipsene var like pedagogisk korrekte.
– Øver dere hver dag?! Det er veldig mye mer enn jeg gjør. Da jeg var liten øvde jeg to–tre timer hver dag, til gjengjeld øver jeg ikke noe nå, smilte den populære gjesten.

Lekent og bra

– Når instruktørene er så lekne som de er her hos Juniorstrings, så er det veldig fint å komme på besøk. Noen steder jeg besøker er ambisjonene litt i overkant, og instruktørene er lite beviste på å ha det gøy. Men her virker det som om de klarer å kombinere fint. Det skal være en lek når små barn spiller et instrument, sa Rybak etter spilling, spørsmål og autografskriving.
– Fremgang og resultater må heller komme som en bonus?
– Ja, det synes jeg. For min del ble det i hvert fall for mye ambisjoner i oppveksten.
Sms og mail. Ola Ek-Stenmo, far til to pjokker på fiolin, hadde sørget for det gjeve besøket.
– Jeg ringte til moren til Alexander og fikk telefonnummeret til managementet. Og en del sms-er og mailer senere er han altså her. Og dette betyr enormt mye for barna, smilte Ek-Stenmo.
– Det var litt rart å ha ham på besøk, mente Johannes Ek-Stenmo på seks år.
– Dette var veldig bra. Spennende å se en «årntli» fiolinist, smilte Michelle Chan på 11.
– Hva jeg har lært? Jeg har lært hvordan jeg kan skrive sanger. Jeg har lært meg å uttrykke følelsene mine mer når jeg spiller. Og jeg har lært at Alexander Rybak er <I>veldig</I> koselig i virkeligheten, smilte Ellen Aabol.

Flere tips

Alexander fortalte barn at det er lurt å spille piano i tillegg til et strykeinstrument, at det lønner seg å utnytte hele felebuen, at det er bedre å spille vannrett og flytende enn opp og ned som en sprettball, at han selv klarer seg utmerket med fioliner til 5000 kroner stykket, og at det er mulig å jukse i de aller raskeste partiene – fordi publikum da uansett ikke hører hva som blir spilt...
– Fortsett med alt dere er gode til og liker å gjøre, tipset Rybak, som bakpå en fele skrev sitt siste råd for dagen: «Øv lite, spill mye!».