Den kjente rumenske forfatteren, som gjester Moss under Møllebyen litteraturfestival, brukte altså humor da han snakket i Moss bibliotek i går.
– Samtidig var han personlig og ekstremt filosofisk, sa forfatteren Agnar Lirhus, som var blant tilhørerne.

Del på Facebook


Cartarescu regnes som den største nålevende forfatteren som i dag bor i Romania, og er flere ganger nevnt som kandidat til Nobelprisen. Han fortalte blant annet om sine foreldre.
– Jeg forsto ikke hvor mye min mor betydde for meg, før jeg begynte å skrive om henne. Når jeg går til røttene på følelsene, er min mor den viktigste personen jeg har møtt, og den viktigste karakteren i mitt arbeid, sa forfatteren.
– Det var fantastisk. Han forteller så utrolig bra om Romania, på en helt annen måte enn man får inntrykk av i nyhetene, sa arrangør Jonny Halberg.

Krigen

En annen som var personlig, var forfatteren Ole Robert Sunde. Også han snakket om sine foreldre.
– Jeg ble bedt om å snakke om krigen på grunn av mine foreldre. Hadde det ikke vært fot Hitler, hadde de ikke truffet hverandre og jeg hadde ikke vært født. Det kom noe godt ut av det også, selv om kona mi kanskje ikke alltid er enig, sa Sunde og høstet latter.


Mange hadde møtt fram for å få med seg programmet i House of Foundation i går kveld. Både deltakere og tilhørere minglet i og utenfor lokalene i Møllebyen.
– Jeg tror folk liker det intime preget her, sa Jonny Halberg.

Anti Moss sentrum

Programmet besto ikke bare av litteratur. Rune Boutroue Bekkhus hadde komponert et stykke som ble fremført av fiolinist Terje Moe Hansen.
– Jeg var interessert i å komponere musikk på samme måte som en forfatter lager en bok, og koblet meg opp mot forfatteren Paal Bjerke Andersen, sa komponisten, som blant annet tok opp lyder på Amfisenteret og brukte dem i stykket.
– Stykket heter Anti Moss Sentrum, og det er det rareste jeg noen gang har skrevet, smilte Bekkhus. Verket var blant de mange innslagene folk fikk høre utover kvelden.
– Det har blitt så tett som vi så for oss, og en smule intenst, men sånn er det på festival, sa arrangør Martin M. Sørhaug.

Del på Facebook