Posisjonen vedtok å øke finansieringen til fylkesscenen i Fredrikstad

Slik kan det bli om fylkesscenen med plass til 1000 tilskuere bygges.

Slik kan det bli om fylkesscenen med plass til 1000 tilskuere bygges.

Artikkelen er over 7 år gammel

– Sier vi ja til fylkesscenen, får vi et fyrtårn i Fredrikstad, mens det blir mørkt i resten av fylket.

DEL

Det sa Høyres gruppeleder Eirik Milde til fylkestinget sist torsdag.
Med stemmetallene 20–15 vedtok likevel fylkestinget å bevilge ytterligere 13,34 millioner kroner – i tillegg til de 20 millioner kronene som allerede er satt av – for å gjennomføre byggingen av fylkesscenen på «Værste» på Kråkerøy.

Les også: – Dette er ren byutvikling for Fredrikstad

Statlig kutt

Signaler fra daværende kulturminister Trond Giske (Ap) tilsa at staten ville betale 60 av de 100 millioner kronene fylkesscenen vil koste.
 

Les også: Moss har sovet, Fredrikstad får fylkesscenen

Vertskommunen Fredrikstad og vertsfylket Østfold skulle ut med 20 milioner kroner hver.
Men så tok Anniken Huitfeldt (Ap) over, og kulturdepartementet skrev til Østfold at staten vil holde seg til retningslinjene om å «kun» dekke inntil en tredel, 33,34 millioner kroner.
Ekstraregningen ble det dermed opp til Fredrikstad og Østfold å dele.

Blånekt

Høyre, Fremskrittspartiet og Tormod Dahl (uavhengig) stemte imot i fylkestinget.
– Her blir veldig store midler knyttet opp til ett prosjekt, i Fredrikstad. I veldig mange sammenhenger blir beklageligvis Moss en tapende part i Østfold. Hovedtyngden av befolkningen i Østfold bor i Nedre Glomma-regionen, og slik sett er det ikke helt unaturlig. Men i kultursammenheng er det Moss og Askim som er fylkets sentre, mener Høyres leder i Østfold, Tage Pettersen.

– Og Østfold trenger ingen fylkesscene. Det er bedre å bruke midlene på regionale kultursentre. For jeg ser ikke for meg at veldig mange andre enn Fredrikstad-folk vil benytte seg av fylkesscenen. Hadde det vært snakk om å bygge en Holmenkollen eller et nasjonal Opera-hus, så hadde det vært annerledes. Men fylkesscenen får ikke slike dimensjoner, og da er det bedre å satse på regionale anlegg, mener Pettersen.

Feil vei

Frps gruppeleder på fylkestinget, Erlend Wiborg, er helt på linje med Pettersen.
– Å bruke 100 millioner kroner på fylkesscenen i Fredrikstad, vil gå ut over kulturen i øvrige deler av fylket. Mossinger bruker Parkteatret eller reiser til Oslo for kulturopplevelser, og det vil de fortsette med. Frp synes det er galt å låse så store midler til fylkesscenen, vi mener at pengene heller burde vært brukt til å skape kulturtilbud for barn og unge over hele fylket, sier Wiborg.
Han håper å komme i posisjon til å omgjøre beslutningen etter valget i høst.

Spredte fyrtårn

Arbeiderpartiets leder av fylkets kulturkomité, Inger-Christin Torp, håper derimot at Østfold får statlig støtte til fylkesscenen som nasjonalt kulturbygg over neste års statsbudsjett.

Hun er ikke i tvil om at fylkesscenen havner på rett sted.
– Fylket har ulike større engasjementer innen kulturen. Musikken har vi samlet i Halden, den bildende kunsten hos Punkt Ø i Moss. Sarpsborg får Science-senteret, og Askim har kulturhus. Østfold Teater er allerede i Fredrikstad, og det er naturlig at fylkesscenen også legges dit, fastslår hun.

Artikkeltags