Gå til sidens hovedinnhold

Prinsesse Tonje Helen på prinsessekole i Moss

Artikkelen er over 10 år gammel

Moss fikk omkring 40 nye prinsesser og riddere, og statsledere like mange fredshilsener under Christian Frederik-dagene.

Prinsesse- og ridderskolen som ble åpnet lørdag var av 1. klasse, høytidelige ledet av det kulturskolens prominente hoffungdommer.

– Moss har jo en lang historie av konger og dronninger og prinser og prinsesser og riddere og hele sulamitten, forkynte hoffmarskalk Emil Gukild for de fremmøtte på slottsplassen utenfor Kirkeparken videregående.

Kronen på verket

Tiden kommet for å øke mengden godt og blått blod i Moss, og de mange håpefulle ble sendt ut på en lang rekke royale utfordringer. De måtte blant annet fekte, slåss med et uhyre, ikke la seg målbinde, kongevinke, sove på en ert, gå på rød løper og sitte på trone.

Kronen på verket og den største prøven, var å få audiens hos en sølvfrosk – som skulle kysses.

Prinsesse Vil Ikke

Opptil flere prinsesse Vil Ikke og ridder Tør Ikke kviet seg for å sette leppene i sølvfrosken hos froskesølvkammerbetjent Cecilie Tveito Aas øverst i gågaten.
For et og annet lovende prinsesse- og ridderemne hjalp ikke engang løfte om en kroneis i  apanasje.

Etter en betenkningstid som sømmet seg en kongelig, skred likevel hennes modige høyhet, prinsesse Tonje Helen Lien Evensen til verket og ga frosken et kyss midt på truten.
– Ekkelt! Hvinte hennes modige høyhet.
Og ikke ble sølvfrosken til en prins, heller...

– Prinsen kommer senere, forklarte overhoffmesterinne Camilla Monsen med utsøkt etikette.
– Prinsesse- og ridderskolen er veldig morsom. Et kjempehyggelig tiltak, smilte prinsessemoren, Anne Helen Evensen.

Hoffnarr

Malene Blixøen Garnaas startet prinsesseskolen med å gjyve løs på uhyret i Kirkeparken. Med støtte fra hoffmarskalk Gukild ble uhyret slått i bakken både én og to ganger.
– Det var gøy, mente Malene, som også så frem til å sove på en ert. Det har hun prøvd hjemme – uten å få sove – så Malenes Soria Moria-drøm om å bli prinsesse er allerede i ferd med å gå i oppfyllelse.

På sove-på-en-ert-stasjonen fikk både fem-åringen og de andre håpefulle seg en overraskelse når de la seg ned på stabelen med madrasser. Erten var nemlig byttet ut med en hoffnarr, som prikket og kilte ertende.

Fredshilsener

Også moss-avis.no ga høytelige audiens til prinsesse- og ridderspirene.

Moss Avis’ nettavis samlet inn fredshilsener for videreformidling til statsledere.

21 tegninger og 15 hilsener kom inn, og i følge nettavisens kabinettsekretær Monica Pettersen var samtlige tegninger til statsminister Jens Stoltenberg.

De 15 hilsnene var av det fredelige slaget. En ridderpjokk lurte på hvorfor ikke alt er gratis, og ei prinsessetulle ønsket flere leker i barnehagen. Barack Obama ble ønsket en god dag, og Maks Schjølberg (4) meldte:
«Hei, Jens! Du er en kjekk mann!»

Se bilder fra fredsstanden til moss-avis.no her.

Og her kan du se flere bilder av lovende mosseprinsesser og mosseriddere.

I løpet av Christian Frederik-dagene har det også vært arrangert fredsvandring.

Og her kan du lese om og se bilder fra åpningen av Christian Frederik-dagene.


 


 


 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.