– Dette er utrolig, utrolig trist, sier May Hansen da det i går kveld ble klart at Moss kommune kutter 500.000 kroner i støtten til Punkt Ø.
I en årrekke har hun og Irene Johansen kjempet for et samarbeid mellom kommunen, fylket og Staten.

– Det er bare å innse at vi ikke lenger vil bli trodd på Stortinget når kommunen som har fyrtårnet kutter i støtten, sier Johansen tydelig provosert.

– Det verste er at det er snakk om «småpenger» for kommunen, legger hun til.

2,5 millioner

At Moss kommune nå kutter støtten til Punkt Ø med 500.000 kroner får ringvirkninger. Både fylket og Staten vil kutte med henholdsvis 500.000 kroner og 1,5 millioner kroner. Dermed er det totale kuttet på 2,5 millioner kroner.

– Dette er dramatisk. Punkt Ø har satt Moss på kartet og gitt oss et kjemperenomé. Også på Stortinget har man blitt kjempeimponerte, sier Johansen.

– Vi skal heller ikke glemme at dette er et fylkesgalleri og et fyrtårn. Jeg ser ikke bort ifra at andre kommuner nå vil ta over dette, sier Hansen.

Kunst for barn

Kjellaug Nakkim (H) presiserte tidlig i gårsdagens bystyremøte at posisjonen har hatt en klar linje på å prioritere barn og unge. Spesielt Håvard Sand (KrF) la vekt på at Punkt Ø og Momentumbiennalen henvendte seg direkte til voksne.

– Ikke løpes de ned av publikum heller, sier Sand.

Men at Punkt Ø ikke henvender seg til barn og unge er noe som provoserer både Hansen og Johansen.

– Bare se på årets biennale: Her har den kulturelle skolesekken vært inne flere ganger, noe som har gjort at barna kommer igjen med foreldrene sine fordi de har hatt det så gøy. Det er bare tull at dette kun er kunst for voksne, sier May Hansen.

Brudd på avtale

Irene Johansen (Ap) tok tidlig opp at kuttet i støtten til Punkt Ø er et brudd på avtalen med fordeling.

– I avtalen står det at man i god tid før budsjettet fremlegges skal gå i dialog med de øvrige partene før noen kutt ble gjort. Nå har de gjort det motsatte, sier Johansen.

Rådmannen derimot kommenterte det angivelige lovbruddet slik:

– Det foreligger flere avtaler mellom partene og ingen av dem sier noe om beløp.

Utover det ga ikke rådmannen noe svar på Johansen sitt spørsmål.

Moss Avis kom ikke i kontakt med Punkt Ø i går kveld.