Punkt Ø er mer enn Galleri F 15 og Momentumbiennalen

– Fikk dere lyst til å lage kunst nå? Spurte formidler Kristin Romberg. – Jaaa! Ropte 1.-klassingene på Krapfoss skole etter å ha latt seg fascinere underveis i kunst-skoletimen i går. (Foto: Terje Holm)

– Fikk dere lyst til å lage kunst nå? Spurte formidler Kristin Romberg. – Jaaa! Ropte 1.-klassingene på Krapfoss skole etter å ha latt seg fascinere underveis i kunst-skoletimen i går. (Foto: Terje Holm) Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Punkt Ø ønsker å overbevise de borgerlige i Moss om at fylkesgalleriet gjør mye for barn og unge. I går ble Moss Avis invitert til Krapfoss skole.

DEL

Alvoret Punkt Ø ser i kulturbudsjettsituasjonen i Moss ble understreket av at direktør Dag Aak Sveinar selv stilte opp for å uttale seg.
Mens formidler Kristin Romberg snakket med 1.-klassingene om utstillingen «Mystiske landskap – naturen som motiv i samtidskunsten», pratet Aak Sveinar og skolens kulturleder, Gry Hovdum, med Moss Avis ute på gangen.

Del på Facebook

10.000 barn og unge årlig

– Gjennom tilrettelagte prosjekter formidler vi i år samtidskunst til 10.000 barn og unge, fra barnehagealder til videregående skole, fortalte Aak Sveinar.

Han tiltrådte som direktør for Punkt Ø for drøye fire år siden, og startet galleriets satsing på barn og unge i 2008.
Da han jobbet for Riksutstillingene i 1997–2004 jobbet han fram den modulen som ble brukt på Krapfoss i går, og som, når denne uken er omme, har vært innom alle 1.–4-klassene i mosseregionen i senhøst.

Én etter én ble fem bilder avduket, med tilhørende underfundige spørsmål og svar fra 1.-klassingene.

Til stor glede

– Det vil være veldig synd om kuttet i kulturbudsjettet i Moss skal gå ut over det tilbudet vi kan gi elevene her ved Krapfoss skole, sa Gry Hovdum.
– Å ha profesjonelle kulturaktører på besøk er utrolig inspirerende og motiverende og bidrar til kreativitet og fantasi hos elevene. Veldig mange barn får ikke oppleve dette andre steder enn på skolen. Og med alt fokuset som er på nasjonale prøver og realfag, så er det viktig å også huske på kulturfag. Kunnskapsløftet må også bidra til å utvikle det hele mennesket, framholdt Hovdum, som skrøt av profesjonaliteten i det Punkt Ø kom med.

Samspill

– Dere må komme til oss og vi til dere. Det er viktig at vi ikke bare tar imot busslaster med elever som vi viser rundt på utstillingene i Momentum kunsthall og på Galleri F 15. Vi må også ut til dere, slik vi gjør det her. Forskning viser at elever kan lære veldig mye når de får brakt kunsten til skolen og inn i elevenes hverdagsrammer, repliserte Aak Sveinar, og la til at staben ved Punkt Ø ser på fylkesgalleriet som en utdanningsinstitusjon innen samtidskunst for den oppvoksende slekt.
Punkt Ø kjøper inn kunsten når de lager og kvalitetssikrer utstillingene til Den kulturelle skolesekken, mens Østfold kulturproduksjon tar seg av utgiftene for transport og formidling.

- Moss bryter avtalen

Stortingsrepresentant Irene Johansen (Ap) er helt klar på at Moss nå bryter avtalen med fylket og kulturdepartementet.

– Og det er fryktelig, fryktelig synd at de borgerlige i Moss blir så nærsynte at de ikke ser hvilke statlige midler de risikerer å tape, sier Johansen.

Både hun og tidligere stortingskollega May Hansen (SV), jobbet hardt for å øke statstilskuddet til Punkt Ø.

– Hver eneste år har jeg spilt inn til kulturdepartementet at Punkt Ø bør få mer i støtte. Fylket følger heldigvis opp det staten yter. Men når Moss kommune nå helt uventet kommer på banen med et kjempekutt, så gir det et veldig forvirrende signal til departementet. Det gjør det vanskeligere å få nye løft over statsbudsjettet, og utviklingen ved Moss’ kulturelle fyrtårn i Østfold, Punkt Ø, blir stående i stampe, sier Irene Johansen, som bestemt mener at avtalen mellom stat, fylke og kommune brytes av Moss.
– Avtalen paragraf 5 sier noe om å være enige på forhånd. Og da kan ikke Moss komme på dette tidspunktet og gjøre et slikt kutt i neste års budsjett.

Ordfører Pettersen til oppvaskmøte

Mandag 5. desember må ordfører Tage Pettersen (H) møte fylket og kulturdepartementet i fylkes-huset i Sarpsborg.

Da er det duket for oppvaskmøtet som leder Inger-Christin Torp i fylkeskommunens Opplæring-, kultur- og helsekomité varslet i Moss Avis sist lørdag.
– Departementet og fylket ønsker at Moss kommune skal la være å kutte i tilskuddet til Punkt Ø med 500.000 kroner, sier Tage Pettersen.
– Selv vil jeg i utgangspunktet forfekte innstillingen formannskapets vedtok mandag, at Moss kutter med 500.000 kroner.
Beskyldningene om avtalebrudd, tar ordføreren rolig.

– Vi har ulike tolkninger av denne avtalen. Administrasjonen i Moss kommune tolker den slik at det ikke er et avtalebrudd, sier Pettersen, som mener at Punkt Øs styre må klare å legge fram et forslag til alternativ drift om 2,5 millioner kroner forsvinner.
– Da vil Punkt Ø fortsatt få 13,5 millioner kroner årlig. Galleri F 15 må selvsagt bestå, men Bryggerihallen er kanskje verdt å se på, sier Tage.

Les også:

Aktuell kommentar i dag: Dramatisk for kunstbyen

Oppvask om Punkt Ø

- Kuttet i støtten til Punkt Ø vil ramme barn

- Kommunen kan ikke trekke seg fra Punkt Ø-avtale

- Dramatisk og usosialt budsjett i Moss

Leder: Hva vil byen med kultur?

Artikkeltags