Setter opp «Spelemann på taket» i 2012

 Ikke noe i veien med humøret til instruktør Linn Olsen og nykommerne Frederic Molund og Helene Pham ved oppstart for APPLAUS-oppsetningen av «Spellemann på taket».

Ikke noe i veien med humøret til instruktør Linn Olsen og nykommerne Frederic Molund og Helene Pham ved oppstart for APPLAUS-oppsetningen av «Spellemann på taket». Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Det er bare å begynne å glede seg til 23. mars 2012. For da blir det premiere på «Spelemann på taket» –med Applaus.

DEL

Det er neppe noen som blir fornærmet når vi påstår at ungdomsteateret Applaus er selve flaggskipet på Kulturskolen for Moss, Rygge og Våler.

Del på Facebook


Det begynte med «Yesterday – en Beatles-historie» i 2001. Siden har Applaus, med stadig vekslende besetning av naturlige årsaker, årlig hatt kjempesuksess med musikaler som «Hair», «Grease» og «West Side Story».

På trappene

Nå er det altså «Spelemann på taket» som er på trappene. Det er historien om Tevje, som ønsket seg én trapp som gikk opp og én som gikk bare ned ...
De som skal løse oppsetning nummer 12, med Linn Olsen som kyndig og myndig instruktør, er en gruppe på 35 aktive, positive, produktive, livlige, arbeidsomme ungdomsskuespillere (av det kommer navnet Applaus).

10 nye

25 av dem er veteraner, i den grad man kan bruke det ordet om ungdommer i aldersgruppen 15–19 år. Det betyr at 10 ansikter er nye i Applaus– sammenheng.
– Vi hadde 25–30 håpefulle inne til audition, og vi var på utkikk etter seks nye aktører, kanskje bare fem. Og så ble det 10. Så høyt var nivået at vi rett og slett ikke hadde noe valg. Vi måtte ta inn såpass mange, forteller instruktør Linn Olsen og kulturskolerektor Lars Jegleim, som for øvrig fikk høre bursdagssangen da gjengen var samlet på Bytårnet skole mandag kveld.

Er mye spilt

«Spelemann på taket» er blant de mest spilte musikalene. Premieren fant sted på Broadway i 1964, og den kanskje mest kjente norske versjonen er den på Det Norske Teatret på 60-tallet med Lasse Kolstad som Tevje.
– Det er en stor oppsetning med en krevende story. Du kan si at vi beveger oss inn i et nytt musikal-landskap. Men denne gjengen består av så gode skuespillere og sangere at vi er overbevist om at de vil mestre det, sier Olsen og Jegleim.

Ensemblet.

Helene Pham (17) og Frederic Molund (15) er to av dem som er nye i Applaus, men Frederic har erfaring blant annet fra Teaterkråkene. Men ingen av dem har ambisjoner om ledende roller i denne omgang.
– Bare det å få være en del av et slikt ensemble er stort, sier Helene til Moss Avis.
Hun hadde aldri hørt om «Spelemann på taket». Men nå har hun søkt på nettet, og det virker bra, sier hun.
Frederic har hørt noen av sangene, og også han gleder seg til å gå i gang med prøvene.

Ikke avgjort

Mandag var det utdeling av manus og en første gjennomlesing.
– Hvem skal gestalte Tevje, tror dere?
– Det er det altfor tidlig å si noe om. «Time will show» – er det ikke det man sier? humrer Linn Olsen.
Hun gjør for øvrig comeback som instruktør etter to år. Hun hadde ansvaret for Applaus’ versjon av «Blodsbrødre» og «Guys and Dolls», mens Håkon Sæther i mellomtiden har vært sjef for jubileumsoppsetningen «Highlights» for to år siden og «Hair» igjen i fjor. n

Artikkeltags