Innspillingen av «Halvbroren» nærmer seg slutten. Kun 13 dager gjenstår.
Vi befinner oss i Oslo i 1964, men egentlig er vi i filmparken på Jar selv om ingenting tyder på det. Du trår rett inn i en leilighet hvor alt er autentisk: Ringeklokken, tapeten, gulvet, bøkene, bokhyllene og badekaret. Scenografen som er brukt har jobbet med Ingmar Bergmann og fått Oscar.

Del på Facebook

– Og det synes. Vi får så enormt mye i hvert bilde, sier produsenten Olav Øen.

Se flere bilder fra filminnspillingen av "Halvbroren"

Prosjektet er hjertebarnet til Øen og Monster, som står for produksjonen. Aldri før har de laget noe så stort. Tidsperioden av innspillingen tilsvarer tre spillefilmer. Budsjettet er på 70 millioner kroner og skal resultere i åtte episoder på 45 minutter.

– Det er ikke så ofte vi får gjort dette, så vi må bare ta vare på det og gjøre det fantastisk bra, noe jeg synes vi har fått til hittil. For meg er ikke «Halvbroren» bare et prosjekt, det er en kulturell event, sier Øen.

Stolt

Det tok dem ett år å finne crewet som i dag inneholder blant annet Nicolai Cleve Broch, Agnes Kittelsen, Frank Kjosås, Ghita Nørby, Jon Øigarden og Marianne Nielsen. Manusforfatter er Mette Marit Bølstad. Regissør er Per-Olav Sørensen.

– Per-Olav er en mann jeg har stor respekt for. Han har et ubeskrivelig engasjement, var kjent med teksten før vi begynte og er utrolig løsningsorientert, sier Øen, tydelig stolt av mannskapet sitt.

«Tusen takk»

På det meste har de vært 500 mennesker på en innspilling. På den 86. dagen er det «kun» fem skuespillere. Men alt må klaffe.
Håret, sminken og klærne må se helt likt ut i hver tagning. Sørensen har bestemt hvordan de skal se ut, hvordan rommet skal se ut, han har jobbet med manusforfatter, bestemmer lys og fotoutsnitt.

– Men like viktig er å få skuespillerne til å funke, få de inn i historien og i den retning jeg vil. Jeg må se at de tenker på noe, få balansen mellom bilde og uttrykk, sier Sørensen.

Alt må være hundre prosent. Når filmen er ferdig spilt inn har Sørensen avsluttet 10.000 scener med «tusen takk».

Fokus

Utfordringene har vært mange. Også fordi ambisjonen hele tiden har vært skyhøy.
– Vi må være like fokusert og inne i historien på dag 86 som vi var på dag 1. Vi må holde kvaliteten, sier Sørensen.

«Halvbroren» er solgt i over 200.000 eksemplarer. 1 million nordmenn er ventet å se serien. Forfatteren, Lars Saabye Christensen, har samarbeidet med Sørensen underveis. Men boken er annerledes.

– Boken er noe annet enn scenene. Jeg trengte en motor for å drive historien, og har derfor fremhevet brødrene mer enn i boken. Noen nyanser og detaljer måtte bort, men alle de store scenen er selvsagt med, forsikrer Sørensen oss om.

13. desember er innspillingen over. Serien skal sendes på NRK vinteren 2013.