– Spelet Christian Frederik blir en altfor dyr bursdagskake

Et rop fra grasrota i kultur-Moss Morten Heiberg, teatersjef ved Parkteatret og her i aksjon som sjørøver i Nesparken, tror han har mange i Kultur-Moss med seg i sin undring. foto pål andreassen

Et rop fra grasrota i kultur-Moss Morten Heiberg, teatersjef ved Parkteatret og her i aksjon som sjørøver i Nesparken, tror han har mange i Kultur-Moss med seg i sin undring. foto pål andreassen Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Teatersjef Morten Heiberg ved Parkteatret mener at det blir helt feil om Moss kommune bruker over tre millioner kroner på å oppføre Spelet Christian Frederik sju kvelder i 2014.

DEL

– Mange i Kultur-Moss er positive til spelet. Men å bruke så mange kulturkroner på sju forestillinger, som kanskje regner bort, gjør meg litt provosert, sier teatersjefen.

Del på Facebook

I dagens Moss Avis står det at sluttregning blir på 5,16 millioner kroner for Moss kommune. Det riktige er derimot 3,16-3,66 millioner kroner.

Det vil være synd å bruke så mange penger på én oppsetning

Utbedringer av Nesparken for spelet skal koste 1,5-2 millioner kroner, ikke 1,5 pluss 2 millioner kroner slik Moss Avis tolket formuleringeringen i sakspapirene "Utbedring av Nesparken: kr 1.500.000/2.000.000 (2012/13)".

- Dette er uansett så mye penger for ett enkelt arrangement. Så lenge det ikke står noe om videreføring av spelet i årene etter, og hva det eventuelt vil koste, står jeg for alt jeg sier i Moss Avis i dag, kommenterer Morten Heiberg.

Ba om kutt

Spelet skal etter planen settes opp som en del av Grunnlovsfeiringen i Moss.
Da styringsgruppen for spelet i september ba formannskapet om 3,4 millioner kroner – pluss uspesifiserte summer til utbedring av Nesparken – for å sette opp spelet i 2013 og 2014, svarte formannskapet at det er positiv til ideen – men ikke til å at Moss kommune skal bidra med så mye.

3,16-3,66 millioner kroner

Nå har styringsgruppen kommet fram til at man kun ønsker å sette spelet opp i 2014, og rådmannen anbefaler at kommunen støtter oppsetningen med 1,5 millioner, pluss at kommunen kjøper rettighetene til spelet for perioden 2011–2021 for 160.000 kroner.
Totalt 1,66 millioner kroner.

I tillegg røper styringsgruppen nå altså at minimumsutbedringer av arena og infrastruktur blir på 1,5-2 millioner kroner.
I sum vil kommunen da måtte støtte og investere med tanke på spelet for 3,16-3,66 millioner kroner.

Vil ha med Kultur-Moss

Rådmannen skriver i sin innstilling at det er en forutsetning for et tungt lokalt engasjement at det lokale kulturliv er deltakere og medvirkende i forberedelser og gjennomføring av spelet.
Parkteatret as er én av en rekke kulturinstitusjoner som ifølge styringsgruppen kan være med på eiersiden i et produsentselskap – og i bakkant være med på å dele et overskudd eller underskudd.

Spennende

– Det er alltid hyggelig å bli invitert. Parkteatret as er en mulig leverandør til Moss 2014, og spelet et er spennende prosjekt, innleder teatersjef Morten Heiberg.
– Min personlige mening er likevel at det vil være synd å bruke så mange penger på én oppsetning. Om det ikke er tenkt videre drift for spelet, så er det galskap. Det blir en dyr bursdagskake, sier Heiberg.

Tenk langsiktig

Han mener at det skjer så mye bra på grasrota i Kultur-Moss at byen kan få til veldig mye på kulturfronten i 2014 – uten spelet.

– Om alt skal blåses på ett selskap, og kulturen i Moss skal måtte lide for dette i årene som følger, er det for galt. Og om et flott spel settes opp ett år, så bygges ikke merkevaren Moss nevneverdig. En merkevare bygges langsiktig. Men politikerne er kanskje litt fanget som gisler, ettersom ideen i sin tid kom fra dem, undrer Heiberg.

Sakspapirene ble sendt ut i går, men verken ordfører Tage Pettersen (H) eller varaordfører Erlend Wiborg (Frp) hadde fått satt seg inn i saken da vi ringte.
Begge viste til at de må ta en diskusjon i sine respektive partigrupper i neste uke.

Artikkeltags