– Moderne kammerjazz, sier Stian Omenås.
 
Den 34-årige komponisten, trompetisten og dirigenten flyttet til Jeløy sensommeren 2008, og det er han som har tatt initiativet til lørdagens happening.

På planen står presentasjon av arbeiderdikteren Bjørn Aamodt ved Henning Karlbom, opplesning ved Trude Johansen og dobbeltkonsert med Kristian Skaarbrevik på sologitar og jazzkvartetten SAHQ

Liveinnspilling

SAHQ står for Stian Around a Hill Quartet, eller Stian Om en Ås Kvartett. Og for riktig å gi det inn med teskje: Stian Omenås Kvartett.

– Konserten lørdag er en del av en Norgesturné som vi skal ut på sammen med Skaarbrevik. Han har turné i forbindelse med platedebuten. Samtidig er han produsent og skal ta opp SAHQs konserter underveis. Målet er at vi gir ut en liveplate fra turneen til våren, forteller Omenås.

Skaarbrevik spiller om lag en halv time lørdag kveld, Stian og kvartetten en god time.

Kysten rundt

Turneen starter på Stallen i Horten i morgen. Og etter at musikerne lørdag har vært i Moss og Møllebyen venter Oslo, Haugesund, Bergen, Ålesund, Valldal og Kristiansund, før runden avsluttes i Trondheim neste søndag.

– Konserten i Moss blir den eneste på turneen hvor vi deler scenen med andre. Jeg tenkte at det kunne være spennende og prøve dette akkurat i House of Foundation, og det sa Martin M. Sørhaug i kunst- og litteraturhuset seg enig i, forteller Stian Omenås.

Festivalkomponist

Han falt for House of Foundation da han besøkte Møllebyen Litteraturfestival på forsommeren i år.

– Det er flere flotte lokaler i Moss hvor jeg ikke har spilt ennå, og jeg gleder med til å prøve House of Foundation. Der er det intimt og lokalet oser av en fin blanding av litteratur og kunst. I tillegg når vi et litt annet publikum enn hva vi gjør til vanlig, håper Omenås, som nå også har fått æren av å lage festivalmusikken til Møllebyen Litteraturfestival.

Sterk plate

SAHQ ga ut platen «Lille Stille» i april 2009 og høstet gode kritikker.
«Flott debutplate med uttrykksbredde. Kontrapunktiske dimensjoner perfeksjoneres», skrev Bergens Tidende, mens Dagbladet mente:

«Moderne, melodibasert kammerjazz, åpent og ledig musisert med stort rom for individuell og kollektiv improvisering. Alt virker likevel å være underlagt en klar, helhetlig hovedidé som langt på vei gjør de 38 minuttene til en rett så originalklingende suite».

– Både som komponist og ute på konserter forsøker jeg få fram en spenning mellom det enkle, naive og en friksjon mot dette. I tillegg er vi alltid åpne for improvisasjoner, smiler Omenås, som har med seg Svein Magnus Furu på sax og klarinett, Ola Høyer på bass og Øyvind Skarbø på trommer.

Ord for kvelden

Henning Karlbom har tidligere i høst presentert Bjørn Aamodts diktsamling «Avskjed», en bok han selv har redigert. Nå kommer han for å lese mer.

Trude Johansen er grafiker og kunstner med en interesse for tekst og kombinasjoner mellom tekst og bildekunst. Hun vil stå for opplesningen lørdag kveld.