Det sier Martin M. Sørhaug foran litteraturfestivalen med tema «Krig og Fred» som åpner i Moss i morgen.

Del på Facebook

Hele 35 sterke navn innen litteratur, men også innen performance, scene og musikk bidrar i festivalen, som avsluttes med konsert med Lars Lillo Stenberg søndag.

Forbudt i USA

Det trolig aller sterkeste innslaget blir en bok med bilde- og tekstutveksling mellom amerikanske soldater i Afghanistan.
– Brutale krigsbilder ble byttet mot rå porno på nettstedet www.nowthatsfuckedup.com. Nettstedet er nå stengt av USAs myndigheter. Det er de verste bildene jeg har sett. Helt absurd, sier Martin M. Sørhaug.
– Vi vil likevel lansere en bok med utskrifter fra sidene på litteraturfestivalen. Dette er så høyaktuelt i forhold til «Krig og fred» at vi ikke kunne la være. Å vise det hele på skjerm er uaktuelt, og vi vil ha advarsler, slik at publikum må ta et selvstendig valg om hvorvidt de vil bla i boken eller ei.

– Hva er aldersgrensen på festivalen?
– Det er ingen aldersgrense. Men de som er under 18 slipper bare inn i følge med en foresatt.

Rett fra krigen

Åsne Seierstad, krigsreporter og forfatter kommer – med ferske, sterke inntrykk i kropp og sjel.
– Jeg vet ikke hva hun skal snakke om, men hun har nettopp vært i konfliktområder i både Egypt og Syria, sier Martin M. Sørhaug.

Han ser fram mot å oppleve blandingen av folk fra inn- og utland som har opplevd krig og atomkatastrofer på kroppen og unge, norske forfattere som belyser temaet fra sitt ståsted.
– De som er blitt bedt om å holde to innslag, er blitt bedt om å ta for seg «Krig og fred» i det ene er blitt stilt frie til å snakke om hva de vil i det andre. Så det blir også humor og overraskelser, understreker arrangøren.

Betydelig satsing

Han vil også poengtere satsingen på det visuelle i festivalen.
MLF har blant annet lagt hele 90.000 kroner på bordet for å få London-baserte norsk-franske Caroline Bergvall til å lage videoverket «Front», som får premiere ute i bakgården torsdag kveld.

– Og fredag skal Norges fremste performanceartist, Kurt Johannessen holde sin «Åttande tale» i gaten her utenfor House of Foundation. Det vil alle som går forbi legge merke til. Lørdag ettermiddag fremfører Anneke von der Lippe og to andre en dramatisk lesning av Svetlana Aleksijevitjs «En bønn for Tsjernobyl», og lørdag kveld kommer blackmetalbandet «Himeriks-skvadronen» for å holde konsert ute i bakgården. Vokalist er Cornelius Jakhelln, vinner av årets politiske roman i Norden for et par år siden. Jeg gleder meg, og det blir fint å få kommet i gang nå, sier Sørhaug – på vegne av de om lag 20 menneskene som ulønnet står bak den storslagne festivalen.