Straffes hardt av budsjettet

skuffet Ingjerd Schou er styreleder i Punkt Ø og må nå forholde seg til et budsjettkutt på 2,5 millioner kroner. Her under åpningen av årets biennale med Punkt Ø-direktor Dag Aak Sveinar. foto torgeir snilsberg

skuffet Ingjerd Schou er styreleder i Punkt Ø og må nå forholde seg til et budsjettkutt på 2,5 millioner kroner. Her under åpningen av årets biennale med Punkt Ø-direktor Dag Aak Sveinar. foto torgeir snilsberg Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

– Dette er dårlig butikk, sier styreleder i Punkt Ø, Ingjerd Schou etter at Moss kommune kuttet 500.000 kroner i støtte.

DEL

I mandagens bystyre stemte 23 av 39 representanter budsjettet for de fire neste årene, og da også kutt i støtten til Punkt Ø. Kuttet på en halv million vil føre til at fylket og staten kutter med henholdsvis 500.000 kroner og 1,5 millioner kroner.



– Dette er dramatisk og dårlig butikk, sier styrelederen oppgitt.
Schou har vært i kontakt med Østfold fylkestings opplæring, kultur og helsekomité som sier at dette er første gang i historien at kommunepolitikere velger å «takke nei» til statlige kulturkroner.

– De kutter i småpenger og mister to millioner kroner i tillegg. Jeg må si at jeg ikke helt forstår tankegangen, sier hun.
10.000 barn. Flere av posisjonspolitikerne har hevdet at Punkt Ø kun er en institusjon for voksne.
– Hvert år har vi 10.000 barn med på den kulturelle skolesekken, og det har Moss nytt godt av i flere år. En vesentlig del av det vi driver med er nettopp rettet mot barn og unge, sier Schou.

Punkt Ø er en internasjonal institusjon med besøk fra hele landet, samt utlandet. Dette genererer blant annet overnattingsplasser

Nå derimot, med 2,5 millioner kroner mindre i budsjettet, vil det ramme kommunens barn.
– Dette vil gå ut over publikumsinnholdet og spesielt for barn og unge, sier styrelederen.
I tillegg til dette tror Schou at kuttet vil skape større ringvirkninger i samfunnet enn politikerne har tenkt på.
– Punkt Ø er en internasjonal institusjon med besøk fra hele landet, samt utlandet. Dette genererer blant annet overnattingsplasser. Og med dette kuttet å forholde oss til kan det også gå utover ansatte, sier hun.

Avtalebrudd

På eiersiden i Punkt Ø sitter Moss kommune med 20 prosent, Østfold fylkeskommune med 20 prosent og staten med 60 prosent. Flere avtaler ligger til grunne for eierskapet. I mandagens bystyre hevdet Irene Johansen (Ap) at Moss kommune har begått et avtalebrudd.

– I avtalen mellom partene står det at man skal gå i dialog med de andre før man legger fram budsjett med kutt, hevdet hun.
Da rådmannen fikk mulighet til å svare på Johansens uttalelse, svarte hun at det ikke står noe om beløp i avtalene. Og det er nettopp dette, at ulike parter leser avtalen ulikt, som kan få konsekvenser.

– Teksten i avtalen er gjort kjent for både Tage Pettersen og Sindre Westerlund Mork i forkant av bystyremøtet. Jeg vet at andre parter mener at dette kan være et avtalebrudd, og det kan det også være. Men det får være opp til de juridiske eierne å finne ut av dette, sier Schou.

Krevende situasjon

I slutten av uken har styret i Punkt Ø kalt inn til et ekstraordinært styremøte.
– Vi er nå nødt til å sette oss ned å se på driften vår, se på hva pengene vil rekke til og legge en virksomhetsplan. Det har vært en krevende situasjon for oss før og det blir ikke akkurat bedre nå, sier hun og legger til:
– Kuttet som nå er gjennomført av Moss kommune og alt det går ut over beklager jeg.

Men at Moss vil merke kuttet er hun ikke i tvil om.
– Dette kuttet vil merkes på alle arenaer, sier hun.

Artikkeltags