- Jeg vet ikke helt om jeg har skjønt hva som har skjedd enda, sier Joakim Bråten Olsen til moss-avis.no. Han er selvsagt fornøyd med advokatens konklusjon etter å ha kjempet i to år mot staten. Tatovøren har nektet å betale moms siden 2005 og har frem til nå et krav på 280.000 kroner fra Skatt Øst hengende over seg. 23. mars skulle han frontet saken i Oslo tingrett, men nå slipper han det etter at regjeringsadvokaten har konkludert med at Olsens tatoveringer kan regnes som kunst og dermed ikke er merverdipliktig.
 

Frontet

Olsen har tidligere sagt til moss avis at han føler han har frontet denne saken for flere enn bare seg selv
- Dette har vært en gråsone i mange år. Hvordan skal man definere kunst, spør Olsen, som i 2002 fikk forsikring fra skattesjefen i Oslo om at unike tatoveringer var momsfritatt.
I 2005 kom det derimot små endringer i lovverket der det står klarere at dersom tatovører skisser først, er selve tatoveringen en kopi av deres eget verk og dermed ikke å regne som kunst. I følge Olsen er skissen nødvendig fordi han ikke akkurat kan male over om noe dersom det skulle bli feil. Nå har derimot regjeringsadvokaten bestemt at tatovering er å anse som kunst, så lenge tatovereren lager skissene sine selv.

Les også: Tatovør Joakim Olsen til sak mot Skatt Øst

Priser

Olsen er født og oppvokst i Råde og var blant de yngste tatovørene i landet da han startet opp for 18 år siden. – Da var det fire tatoveringssjapper i hele landet. Nå er det nærmere 100, sier Olsen, som har mottatt en 12–13 priser for tatoveringskunstene sine og i tillegg har egne utstillinger med andre arbeider. Skatt Øst kommer ikke til å følge denne saken videre.  
 

Les også: Mossetatovør Joakim Olsen får støtte fra tatovører i hele landet