Gå til sidens hovedinnhold

Tegner inn taco og pizza-regler i Grunnloven

Artikkelen er over 7 år gammel

– I min tegneserie diskuterer Eidsvollsforsamlingen om det skal være en regel for hvilken dag man spiser taco og hvilken dag man spiser pizza.

Det forteller en smilende Vetle Roos Mangrud – som straks setter i gang debatten blant de seks lokale ungdommene som er på tegneseriekurs i Tune bibliotek mandag og tirsdag denne uken.

Og de kommer ikke til enighet om det skal være taco fredag og pizza lørdag – eller omvendt, før én trekker inn kebab som et lørdagsalternativ.

Her kan du se tegneseriene

Grunnlovstiltak for de unge

Det er Bibliotekutvikling Østfold som arrangerer tegneseriekurs for ungdom med Grunnloven som utgangspunkt.

Rådgiver Mona Ekelund i Østfold kulturutvikling, avdeling for bibliotek forklarer:

– Grunnloven er fremdeles aktuell, men språket i Grunnlovens paragrafer er gammeldags og tungt tilgjengelig. Med tegneseriekurset vil vi engasjere ungdom i ideene og tankegodset rundt Grunnloven. Her nærmes vi oss Grunnloven på tegneseriespråket.

LES OGSÅ: William (12) kom fra Bergen for å tegne Donald i Son

Eplekjekk paragraf

Og det er ikke bare Vetle av de seks ungdommene fra mossedistriktet som vil ha mat med i tegneserien.

– Alle i Norge vil spise epler, men svenskene tillater ikke dette. Derfor må Grunnloven ha med en regel om at alle skal få spise epler. Epler er godt, sier Casper August Lindberg.

Kreativiteten blomstrer, og Olav Ronæs skriver om historien i sin tegneserie:
– En dansk forsker reiser tilbake i tid og dreper Napoleon før han får for mye makt – slik at Danmark får beholde Norge.

I Georg August Bøgle Lunds tegneserie krangler Eidsvollsmennene så busta fyker – og de slåss videre på sykehuset, mens Marit Pelle vil lage en tegneserie hvor Grunnloven skrives av bare to personer. De gjør det for moro skyld.

Andrine Kronseth har noen annet i tankene, selv om hun ikke var helt i mål med ideen på først kursdag.
– Jeg vil prøve å tegne noe om hvordan Norge kunne ha sett ut, om vi ikke hadde de reglene vi har i dag, forklarer Andrine.

– Ja, hvordan hadde Norge vært uten Grunnloven?
– Det vet jeg ikke ennå.

Rutinert og merittert

Hun kommer nok til mål, for kursleder Tore Strand Olsen er både merittert og rutinert. Olsen har vært profesjonell tegneserieskaper siden 1990 og sammen med Ola A. Hegdal (tekst) vant Olsen Kultur- og kirkedepartementets tegneseriepris 2001 for «Jeg, Arne Næss».

– Hyggelig å holde kurs for ungdommene. Jeg gjør det hele tiden. Men her har vi en veldig stor utfordring når vi skal skape tegneserier av Grunnloven, erkjenner Olsen.