Gå til sidens hovedinnhold

Trøffeljakt i Albyskogen

Artikkelen er over 10 år gammel

Ja, du leste riktig. Det finnes trøfler på Alby. I store deler av Norge også. Hvor mange forskjellige arter som ligger gjemt under bakken vites ikke, men det vil disse damene finne ut.

I Norge er det gjort veldig lite forskning på trøfler. Nå har derimot noen soppforskere ved Naturhistorisk museum tatt grep, og startet opp prosjektet Trøffeljakt i Norge.

Del på Facebook

Målet er å undersøke artsmangfoldet av trøfler i landet. Anne Molia er fungerende prosjektleder, og med god støtte fra sin venninne Kristin Killingmo og hundene Lello, Victoria og Kokos leter de etter trøfler på Alby. Lagotto, som hunderasen heter, er spesialister på å lete etter trøfler. De søker lavt, og har ikke noe nevneverdig jaktinstinkt. Derfor flyr de ikke etter ville dyr. Andre hunderaser kan også trenes opp til trøffeljakt, men det er altså lettere om du har en lagotto eller en annen apporterende vannhundrase.

Løpekuler

På Alby fant trøffeljegerne to forskjellige arter løpekuler, som de kalles. Disse er spiselige, men er dessverre langt unna den virkelig sjeldne hvite trøffelen man finner i Italia og Kroatia. Opprinnelig ble de brukt som potensmiddel, bønder blandet dette i dyrefôret for å sikre avkom. Det var en absolutt nødvendighet for bønder som for eksempel bare hadde en ku. I disse dager har løpekulene ingen kjente bruksområder. Anne mener derimot at de må kunne brukes til noe, for eksempel til å smakssette egg og ris. Man kan altså ikke le hele veien til banken, men heller returnere noe skuffet om man trodde at kiloprisen var på mangfoldige tusen kroner.

Drøm

Derimot kan du være så heldig å støte på arter som ikke er funnet i Norge tidligere. Forhåpentligvis den ekte svarte trøffelen, eller sommertrøffel som den egentlig heter, som er funnet i både Danmark og Sverige. Det er dette Anne og Kristin drømmer om, at de og bikkjene skal finne denne «svarte diamanten». Kanskje den er der? n