– Vi startet 20 år for sent. Eller 50 år for sent. Nå var det absolutt siste sjanse. Folk som snakker Vestby-mål er i ferd med å bli borte, sier Henning Karlstad.

Som leder i Vestby Historielag i 2009 gjorde han kort og udemokratisk prosess: Han opplyste om at det arbeides med en bok som samler dialekten i kommunen.

Og han gikk i bresjen for arbeidet. Sammen med Harald Kjølberg, Ragnhild Kjølberg, Dagny Presterud og Mette Øines har Karlstad utgjort språkgruppa. Gruppen har med utmerket samarbeid jobbet fram boken, som utgis av Vestby Historielag.

For fulle hus

Og tirsdag kveld var det smekkfullt i prestegården. Mange ville høre om kommunens nye kulturhistoriske oppslagsverk, og Karlstad, og lederen i Vestby historielag Jørn Svendsen, fortalte villig vekk om arbeidet rundt boken.

Og selv om gjennomsnittsalderen var rimelig høy, var det også elever til stede fra Vestby videregående. Elevene jobber med den samme problematikken som Karlstad og hans medhjelpere tar for seg i boken; Vestbymålet.

SE FLERE BILDER FRA LANSERINGEN HER

«Slek preka døm»

Boken ble presentert som en del av årets kulturminnedager, og ble en like stor suksess som Vestby historielag og Vestby kunstforenings forestilling på Follo folkehøyskole søndag.

– Jeg er så hjertens, himlenes fornøyd, strålte Karlstad da vi traff ham etter oppsetningen søndag.

Da «Å sa du?» ble sluppet i Prestegården i Vestby tirsdag kveld, åpnet Karlstad med et snaut halvtimes langt foredrag ved navn «Slek preka døm i Vestby da Grunnloven kom».

Historielagets leder Jørn Svendsen innledet så om boken, før Karlstad slapp til igjen.

– Boken presenterer nyvestbysk, med ord og vendinger fra Vestby. Da jernbanen kom til Vestby i 1879 skjedde det et skifte i språket her, og mange nyord kom til bygda, forklarer Karlstad.

«Jugardrit»

Boken på om lag 150 sider har ordliste, grammatikk og en rekke eksempler fra bruk av Vestbymålet.

Og ett kapittel er skrevet av Moss Avis-journalist Kjersti Halvorsen og Sidsel Hauff, som var journalist i den første Vestby Avis.
De tar for seg hvordan en lokalavis med regler for ordbruk og rettskrivning skal forholde seg til dialekt og særegne uttrykk. Utgangspunktet er Tom Anders Ludvigsens nyord fra talerstolen i kommunestyret i fjor da han kalte Moss Avis' saker om Movar for «jugardrit», et ord Moss Avis valgte å gjengi.

– Det er det foreløpig det siste ordet på nyvestbysk, smiler Karlstad.

500 eksemplarer

Vestby Historielag har fått trykket opp boken i 500 eksemplarer, og bøkene rakk akkurat fram til lanseringen.
Nå selges den i bokhandelen på Vestby storsenter.