Torsdag ettermiddag var foreldre og foresatte på besøk i barnehagen for å kjøpe kunst og gi sitt bidrag til prosjektet som barnehagen kaller "Kunst, suppe og solidaritet". De fikk inn hele 11.500 kroner, noe de er svært fornøyde med.

-– Hvem er det som skal få pengene for kunsten?

– Aminata! roper gruppa.

Barn- og ungdomsarbeider Marte Tangen Borvik forklarer at Aminata er en jente på en av UNICEFs videoer, som barna har sett noen ganger og lagt seg merke i. 

– Hun har ikke do en gang.

– Og ikke dopapir!

– Også må hun spise ris hver dag.

– Tidligere har vi samlet inn penger til å bygge en barnehage i Nicaragua. Nå er den ferdig bygget, så da passet jo årets TV-aksjon med UNICEF som fokuserer på barn fint, sier daglig leder Wenche Årvik.

TV-aksjonens bidrag skal i år gå til UNICEFs arbeid for å hjelpe barn i krigsrammede land med skolegang.

LES OGSÅ:

 

Avansert kunst

Alle barna i barnehagen har i løpet av høsten fått besøke Cathrine Scheis utstilling på Galleri Hadeland i Rygge. Utstillingen het "Shelter" og skapte stor entusiasme hos barna.

– Jeg hørte at et av barna hadde nektet å gå derfra, og at foreldrene måtte ta han med tilbake for å se utstillingen igjen helgen etter, forteller Schei. 

Hun var torsdag  formiddag på besøk i barnehagen for å se på det barna har laget, og var tydelig imponert.

– Det er så fint å se at de har gått sånn inn i prosessen, med nye materialer og teknikker. Også er det jo morsomt at alle disse barna har blitt inspirert av min kunst, sier Schei.

I likhet med Schei har barna laget både to- og tredimensjonale kunstverk. De tredimensjonale har vært mest utfordrende, men også veldig morsomme å lage forteller barn- og ungdomsarbeider Marte Tangen Borvik. 

– Det er mer avansert enn det vi tidligere har gjort, og har derfor vært mer tidkrevende. Å se at barna leker med kunsten, har det gøy, og samtidig får en mestringsfølelse av det de holder på med er utrolig gøy, forteller Borvik.

Omvisning i barnehagen

Barna fikk selv gå på utstillingen i barnehagen og beundre hverandres kunstverk. 

De ansatte guidet, visste  fram og fortalte hvem som hadde laget hva.

– Hva synes dere om denne?

– Fiiin! roper hele gruppa i kor.

Borvik forteller at neste års utstilling ikke skal bli noe dårligere enn årets.

– Når vi ser hvor fint det dette har blitt og hvor flinke barna er får vi jo lyst til å prøve å steppe det opp enda et hakk neste gang, sier hun.

Framtidige kunstnere

At barna synes kunst er spennende på mange måter er det ingen tvil om. På spørsmål om noen vil bli kunstnere når de blir store, skyter 3 av 4 hender i været.

Hva var det morsomste med å lage kunst?

– Ballongene! Og trådene. Også å male.

– Jeg likte alt!

Hva som er kunst eller ikke er et mye omdiskutert spørsmål. Heldigvis har barna svar.

– Kunst er noe man lager!

– Men er alt man lager kunst? spør Schei. Et brød kan man jo lage, er det kunst?

– Nei. Et brød er et brød.