Tendenser 2011 i husflid-fellen

 Jim Darbu og hans «Antagonistene» vises på Tendenser 2011.

Jim Darbu og hans «Antagonistene» vises på Tendenser 2011.

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

En utstilling med potensiale som går i husflid-fellen.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Konseptet bak «Ny natur - Tendenser 2011» må ha blitt hostet opp i et lykkelig øyeblikk.
Her finnes det et kjempemateriale for kunsten, både hva historiske tilbakeblikk, approprieringer av ikoniske verker, innovativ nytenking og ren nyskaping gjelder.

Naturen som tema rommer både diskusjonen om naturen idag, om den er virkelig eller kunstig, om måten vi forvalter naturen på klimamessig og naturen som selvstendig estetisk objekt.

Fra de tidligste greske filosofer til naturfilosofene som på 1800-tallet og igjen opp til relasjonelle samtidskunstnere finner vi en lang rekke perspektiver tilgjengelige for diskusjon og refleksjon.

Naturen er i opprør

Globalt sett er den i ferd med å forandre våre liv. Norsk historie er fylt til randen av dramatisk kystdramatikk og generell rasfare i dalstroka innafor. Men denne brutale virkelighet er fraværende i utstillingen.
Ikke så rart kanskje, siden utstillingen leveres i en kant av verden der naturen stort sett byr på små utfordringer. Og dette er kanskje hovedinntrykket utstillingen gir.

Det blir mye tøy og stoffer, keramisk overflateestetikk, teatereffekter som dveler ved de stille overflater, objekter på grensen mellom natur og teknologi eller natur i lydløs oppløsning.

De historiske assosiasjonene strekker seg riktignok fra gotisk gargoil-aktighet (Jim Darbu) til post-apokalyptisk arkeologi og Foucaults pendel (Tanja Sæter), men tonen i utstillingen er udramatisk, noe som gjør at man kanskje savner tennene i naturen slik den presenteres i Galleri F15 akkurat nå.

Utstillingen er blitt en litt resignert kommentar, en epilog over naturen som en gang var, før vårsolen igjen kan nytes under Albys monumentale trekroner.
 

Artikkeltags