SKAGEN Dermed har det Jeløy-baserte paret Thommessen (57) og Pedersen (43) listet seg over Skagerak med norsk brukskunst og Thommessens egen kunst i bagasjen.
At hele Nord-Jylland formelig flommer over av gallerier, har ikke skremt de to, som gleder seg stort til å ha galleriåpent i feriene i årene fremover.
Grafiker-utdannede Pedersen kom rett fra sjefsjobben i Hjemmet Mortensen til galleriåpning lørdag før påske.

Om å våge –

Man bruker litt tid på å senke skuldrene, innrømmer Pedersen, som forteller at det kun var tilfeldigheter som førte dem til Skagen-området og Det Gule Huset i utgangspunktet.
– Vi hadde jo hørt om lyset og Skagen-malerne, men vi hadde aldri vært akkurat her. Men når vi har reist rundt i Danmark for å finne nye keramikere vi kan stille ut arbeidene til på Galleri Kvinnelist på Jeløy, så har vi vel av og til drømt om å kanskje ende opp her et sted. Og plutselig dukket Det Gule Huset opp. Kunstneren som bodde her før, hadde et ønske om å trekke seg tilbake etter mange år med gallerdrift. Mange synes nok vi var vel impulsive. Men det handler egentlig bare om å våge å gripe sjansen. Og når vi i tillegg har opplevd alvorlig sykdom tett på kroppen, får man livet i et annet perspektiv. Hvis man ikke stopper opp underveis, kan det fort gå fra deg. Dette var ikke noe å vente på. Vi blir ikke yngre heller, sier Ingunn.

Bedre enn forventet

Hun syntes huset var enda bedre i virkeligheten enn i prospektet på nettet. Ekstra morsomt var det at den danske kronekursen var på deres side da de kjøpte galleri- og atelierdrømmen sin for 1,5 millioner danske kroner i august 2007.
Nå er mosseparet de stolte eierne av et hus som inneholder både galleri og nyoppusset boligdel i hovedhuset, mens kunstner Rolf Thomas får boltre seg som han vil med lerret og farger i det lyse og luftige atelieret i hagen. Et atelier som allerede har gitt ham inspirasjon til å lage helt andre bilder enn tidligere og som han synes nesten er verdt prisen alene.

Optimistiske

Galleriparet tar imot Moss Avis et par dager etter åpningen i påsken. Det danske flagget vaier friskt i den sterke vinden foran Det Gule Huset. Inne lyser bunter med påskeliljer velkomment i vinduene, mens krokusen står steilt imot den friske nordvesten i bedene. Det gjør også huset, som har vært midtpunkt i knøttlille Tuen siden 1914 og som forhåpentlig vil lokke til seg mange nysgjerrige gallerigjester i årene som kommer.
I mellomtiden står Thommessen opp klokken syv hver morgen og maler. Lenge. Kanskje avbrutt av at han må bytte jazzplate på CD-spilleren eller gå en tur med dvergdachsen Lilly Susanne (3), som også ser ut til å stortrives med det danske gallerilivet.

Ikke konkurrenter

Galleridelen har Thommessen og Pedersen fylt med en blanding av Thommessens egne arbeider, samt keramikk og skulptur fra både danske og norske kunstnere.
At det bokstavelig talt er gallerier på hvert eneste hjørne i denne delen av Danmark, hindrer ikke Galleri Kvinnelist-paret i å ha tro på filialen sin.
– Vi mener vi har noe litt annerledes å tilby. Dessuten, her i Danmark tas alle nye gallerister imot med åpner armer. Vi blir nemlig ikke sett på som konkurrenter. Nyetableringer sees heller på som noe nytt og friskt, og det virker som om folk flest lever ut ifra «jo flere gallerier, jo bedre», sier Thommessen.

Magefølelsen

Ingunn forteller at reaksjonene har vært mange og stort sett positive på at de på nytt har valgt å følge drømmer, kjenne på magefølelsen og hoppe ut i noe nytt.
– Galleridrift er blitt en livsstil for oss. Og vi føler ikke at vi har forsaket noe ved å utvide ved å åpne også her i Danmark. Når det er sagt er vi veldig opptatt av at dette først og fremst skal være et sted å slappe av.
Hun synes imidlertid ikke gallerikjøpet i Danmark har vært et halsbrekkende stunt.
– Det største stuntet var faktisk da vi bestemte oss for å starte Kvinnelist i Moss og basere oss på bare én fast inntekt. Men det har gått bra. Vi klarer oss. Det har ikke bare vært flaks, men også intuisjon, tror Ingunn.

Kvinnelist

Det er drøye 7 år siden Galleri Kvinnelist så dagens lys i underetasjen til Kiwi på Refsnes.
Da hadde Ingunn brukt sin kvinnelist på å få Rolf Thomas med på å slutte jobben, åpne galleri, rammeverksted og et lite atelier. Halvannet år senere ble de headhuntet til flotte lokaler på Røed gård.
– Det er fremdeles Røed og Moss som er basen vår. Det er der vi hører hjemme, forsikrer Ingunn, som sier de ikke angrer på noen av valgene de har tatt de siste årene.
– Vi har fulgt hjertet og funnet lykken. Dette er rett og slett en god følelse. Alt er mulig. Når har man bare legger kvinnelisten der den hører hjemme. n