Gå til sidens hovedinnhold

Laget tegneserie av det norske Holocaust

Artikkelen er over 11 år gammel

Mikael Holmberg fra Hølen har laget tegneserie om de norske jødenes skjebne under andre verdenskrig.

– Det skulle egentlig være en historie, men det ble fire, sier Mikael Holmberg, illustratør og barnebokforfatter fra Hølen. Denne uken ble hans tegneseriealbum «26. november» lansert på Holocaustsenteret i Oslo. Tegneserien, skrevet og tegnet av Holmberg, forteller historien om det norske Holocaust, basert på historier fortalt av fire gjenlevende norske jøder: Tre som klarte å komme seg unna, og en som ble deportert til Auschwitz, men overlevde.

26. november

26. november 1942 gikk norsk politi til storaksjon mot norske jøder. Hundrevis av kvinner og barn ble arrestert og deportert til Auschwitz, sammen med mennene som var blitt arrestert en måned tidligere. 532 norske jøder ble deportert med Donau denne dagen.
Gerd Golombeks familie var blant dem som ble arrestert. Gerd var 12 år.
– Familien måtte vente i leiligheten så lenge at da de til slutt ble kjørt ned til kaia, var landgangen på Donau allerede trukket inn. De ble kjørt tilbake til leiligheten, og klarte senere å flykte, forteller Holmberg.
Denne familien er de eneste overlevende som opplevde arrestasjonen den dagen.
– Alle som ble arrestert 26. november var kvinner og barn. Og ingen norske kvinner og barn som ble deportert, overlevde, sier Mikael Holmberg.
Gerd husket alle detaljer fra arrestasjonen. Frakken til politimannen, hvordan de satt i drosjen på vei til kaia.
– Hun sa til meg: Jeg husker detaljer meget godt, så du skal vær så god få dem riktig ned, smiler Mikael Holmberg.

Tegneserie

Samuel Steinmann var den eneste av de fire som ble deportert. Han overlevde to og et halvt år i Auschwitz.
– Han syntes det var litt rart at historien hans skulle bli tegneserie, sier Holmberg, og forteller at flere av historiefortellerne var skeptiske i begynnelsen.
– Men jeg syns tegneserier kan brukes til å fortelle alle slags historier. Og det er ikke første gang jødenes skjebne under krigen er blitt tegneserie, sier Mikael Holmberg. Det var Irene Levin ved Holocaustsenteret som hadde ideen til prosjektet.

Tungt

Det er først og fremst ungdom som er målgruppen for tegneserien. Tanken er å gjøre historien mer tilgjengelig for denne gruppen.
– Selv om man ikke kan forklare hvordan dette kunne skje, må man iallfall vite at det skjedde. Det skjedde her, og det er ikke lenger siden enn at flere av dem som opplevde det fortsatt lever. Dette var helt vanlige nordmenn som tilfeldigvis var født som jøder, sier Holmberg, som synes arbeidet har vært spennende, selv om stoffet har vært tungt å jobbe med mange ganger.
– Men når jeg tenker på hvordan Sammy Steinmann hadde det i to og et halvt år i Auschwitz, da han svevde mellom liv og død som underernært slavearbeider, tenker jeg at jeg uansett ikke har noe å klage over.
Totalt ble 771 jøder deportert fra Norge. Bare 34 av dem overlevde.