En gruppe små, rosa keramikkfigurer får instrukser av en stort, blankt utenomjordisk vesen. Rosa porselensbæsjer ligger dandert i en sirkel. Et mylder av mer eller mindre formløse figurer er på vei opp og ned vegger og gulv i svenske Linda Karlssons verk "Endless Conversation" på Galleri F15. Arbeidet hennes vises på den trettifemte Tendenser, en mønstring av nordisk kunsthåndverk, som åpner i dag på Galleri F15.
Frigjøring
– Det er en lek. Jeg er som et barn som bygger med lego, sier Linda Karlsson, som har bygget opp en myldrende og humoristisk eventyrverden i galleriets annen etasje.
Underveis i en lang kunstutdanning følte hun behov for å frigjøre seg.
– De første årene var jeg hemmet av å skulle gjøre alt perfekt. Som å skulle dreie helt like kopper. Jeg fikk lyst til å slå meg fri fra det, og gjøre noe som handlet om skaperkraft, sier kunstneren, som til slutt tillot seg å gjøre hva hun ville uten å tenke på sluttresultatet. Hun bygger figurer uten å tenke så mye, og setter dem sammen i verdener som hun noen ganger forandrer i løpet av utstillingsperioden.
– De kan forandres i all evighet, sier Linda Karlsson.
Virkeligheter
Tendenser 2008 har fått tittelen "Det annet sted", og er satt sammen av den danske kuratoren Louise Mazanti. Kunstnerne kommer fra hele Norden.
– I motsetning til billedkunst tar kunsthåndverk utgangspunkt i de fysiske tingene vi omgir oss med. Disse tingene forteller en annen historie når de blir tatt ut av sin sammenheng og plassert i et galleri. Da får de oss til å se noe vi ikke oppdager ellers, sier Louise Mazanti. Hun har vært opptatt av å bygge opp nye virkeligheter og verdener i galleriets rom.
Som Ane Henriksens sofa med kosepledd dekorert med mannlig hårvekst, plassert i noe som kan minne om en stue.
– Teppet er for single kvinner som savner mannlig trygghet, smiler Mazanti og tilføyer at verket har et feministisk aspekt:
– Mannen blir her et passivt objekt. Kvinnen bruker hans trygghet, sier hun.
Teppet og sofaen står for øvrig fritt til bruk for publikummere som måtte ha behov det.
Globalt
Gunhild Vatns "Dirt" består av en gammel plog med nye detaljer i porselen, plassert på en sirkel av blåleire.
– Plogen forteller om levd liv. Den ble brukt til å bryte nytt land, og er hentet fra et fruktbart område. Sult er jo vår aller sterkeste drivkraft, selv om vi er fremmedgjorte i forhold til det i vår siviliserte verden. Men blåleiren framstår som lite fruktbar, og formet som en sirkel bringer leiren inn et globalt perspektiv, sier Vatn og tilføyer at dette er den rent politiske tolkningen av verket. Selv ser hun mange andre betydninger.
– Jorden står jo for det feminine og myke, jordiske, mens plogen representerer maskulin styrke og kraft. Sånn sett er arbeidet en metafor for det kvinnelige og mannlige, sier kunstneren.
Kalde føtter
Også Anita Hofgaards video "Kalde føtter" har et globalt perspektiv. En kvinne har iført seg pensko laget av is, men beholder dem på mens de smelter på føttene hennes.
– Slik vi også blir stående mens polene smelter, sier Anita Hofgaard. n