Vi er på landsby-vandring i Hølen med forfatteren av den rykende ferske boka «Glimt fra Hølens historie gjennom 300 år», Ingvar Dahl.

Han peker på et rødt hus med hvite karmer ved Mærebroen. I nabohuset bodde broren til Arthur Omre. Og på den andre siden bodde tanta til spritsmugler Reidar Roy. Spritsmugleren leide visstnok et rom i annen etasje.

Samlet til bok

En vandring i Hølen er en vandring i historien. Og hvert hus har en historie. Og Ingvar Dahl forteller dem mer enn gjerne. Det var da han ble pensjonist han for alvor kunne dyrke historieinteressen.

Dahl er født og oppvokst i Hølen, og i 2004 publiserte han sin første historiske artikkel i Follominne. Det skulle bli åtte artikler fram til 2011.

– Det var da jeg tenkte at det kanskje kunne vært ok å samle artiklene til en bok. De måtte bare systematiseres litt, sier Dahl.

Han er ekstra takknemlig for all bokinspirasjon han fikk av Hølens historieforteller nummer en, Helge Holter, som gikk bort i 2007.

– Hans to døtre, Kirsten Hansen og Unni Christensen, har også vært til uvurderlig hjelp i arbeidet med boka, forteller Dahl, som nå gir ut artikkelsamlingen med Vestby Historielag i ryggen.

Tråkker på tærne

Mange forbinder nok Hølen med skattefordeler, men Dahls bok starter på slutten av 1600-tallet da Hølen hadde sin storhetstid med blant annet flere sagbruk. Så kom trelasthandelen, ullvarefabrikken og skipsfarten. Kongeveien gjorde Hølen til et handelssentrum. Også Smålensbanen med den omstridte jernbaneviadukten. Sjøfolkene var mange. Særlig da skattesatsene var lave.

– I Løkkegården bodde for eksempel skipsreder Løkke. Han bygde huset som en båt og skal attpåtil ha laget et koøye i soverommet, kan Dahl fortelle.

Han er klar over at det har vært gitt ut mange bøker om landsbyen Hølen tidligere. Han tror likevel han ikke tråkker noen på tærne med denne.

– Else Færden har vært med på å skrive den forrige boka. Og hun var med på lanseringen av denne, for å si det sånn.

Viktig å ta vare på

Selv håper Dahl boka kan være med på å holde Hølen-historien i hevd.
– Ekte hølninger er etter hvert i mindretall her. Så det er viktig å ta vare på historien, sier Dahl, som avviser at det kommer en oppfølger med Hølens nyere historie.

Hans slutter med 2. verdenskrig, da nazistene i 1943 bestemte at Hølen skulle innlemmes i Vestby kommune.

– Vi trodde det bare skulle være midlertidig, men slik ble det ikke, sier Dahl.