Moss bibliotek er forberedt på storinnrykk under kulturminnedagene

INSPIRERENDE: Rune Brøndbo, arrangementsansvarlig på Moss bibliotek, regner med at foredraget om gamle hus vil inspirere mange. Foto: Terje Holm

INSPIRERENDE: Rune Brøndbo, arrangementsansvarlig på Moss bibliotek, regner med at foredraget om gamle hus vil inspirere mange. Foto: Terje Holm

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Moss bibliotek er forberedt på storinnrykk når Else «Sprossa» Rønnevig kommer for å dele av sin kunnskap om hvordan man skal ta vare på gamle hus.

DEL

Kulturminnedagene den 10. til 18. september markeres på en rekke ulike måter i mossedistriktet, med alt fra byvandinger og foredrag til auksjon og konsert. Årets tema er «Se hva vi kan! Kompetanse og kunnskap i kulturvernet».

I samarbeid med byantikvaren har biblioteket i Moss invitert Else «Sprossa» Rønnevig for å snakke om hvordan vi bør ta vare på de gamle husene. Tilnavnet har hun fått på grunn av sitt engasjement for å ta vare på originale vinduer i gamle hus.

TIL MOSS: Else «Sprossa» Rønnevig har et unikt engasjement for å ta vare på gamle hus.  FOto: Irene Hegge Guttormsen

TIL MOSS: Else «Sprossa» Rønnevig har et unikt engasjement for å ta vare på gamle hus. FOto: Irene Hegge Guttormsen

Stort engasjement

– Hun er godt kjent over hele landet for sitt engasjement for å bevare gamle hus. Rønnevig har gjort en kjempejobb med å tilbakeføre og sette istand hus som mer eller mindre har falt ned, og vært en pådriver i forhold til at folk må gjøre det riktig. Og så er hun er en god formidler, sier byantikvar Berit Kolden. Hun påpeker at det er mange flotte, gamle hus i Moss, og mener den beste måten å ivareta dem for fremtiden, er å gjøre eierne bevisst på verdien.

Viktig å ta vare på

– Dersom et kulturminne blir borte, kommer det aldri igjen. Det er ikke fornybar ressurs, så det vi har må vi ta vare på.

Arrangementsansvarlig ved Moss bibliotek, Rune Brøndbo, tror at temaet vil engasjere:

– Jeg regner med at det kommer mange. Det er mange som er interessert i å bevare gamle hus og bygninger, og det er viktig å sette fokus på det. For oss blir det også en fin anledning til å bruke vår egen nye scene, sier han.

Samarbeid i Vestby

I Vestby markeres Kulturminnedagene i samarbeid med Vestby historielag. Søndag 11. september åpner en utstilling med gamle bilder i Forpakterboligen på Prestegården i Vestby, som skal henge frem til 18. september. I tillegg blir det vist filmer hvor lokale personer forteller. Onsdag 14. september kommer arkeolog Reidun Aasheim til Prestegården for å fortelle om hvordan man kan se kulturminner over alt - bare man tar en tur ut.

Våler arrangerer Kulturminnedager for sjette året på rad, med flere aktiviteter på ulike steder i kommunen.

– Vi har vært ganske gode på å lage arrangementer hvert år, og samarbeider alltid med ulike lag og foreninger, utfra hva som er temaet. For første gang i år skal vi også dele ut en kulturvernpris, forteller kulturfaglig rådgiver Lillian Høstaker i Våler kommune.

Dette kan du gjøre

Dette kan du oppleve i løpet av Kulturminnedagene: Moss:

Lørdag 10.sept: Byvandring i Nyquistbyen.

Søndag 11. sept og søndag 18. sept: Siste dag på «Cellosen», Utstilling, Verket 20.

Onsdag 14. sept, Moss bibliotek: Foredrag med Else «Sprossa» Rønnevig: «Gamle hus, jobb med dem, ikke mot dem».

Søndag 18. sept: Vandring langs Mosseelva.

Vestby:

Søndag 11. sept - søndag 18. sept: Utstilling av gamle, lokale bilder i Forpakterboligen på Prestegården.

Onsdag 14. sept: Foredrag og film med arkeolog Reidun Aasheim på Prestegården i Vestby.

Våler:

Søndag 11. sept: Gudstjeneste i Svinndal kirke og amerikansk auksjon på kirketrappen. Middag i Klokkergården v/ Svinndal Bygdekvinnelag.

Søndag 11. sept: Gøy på landet, åpen dag på Brårød 4H-gård.

Fredag 16. sept: Konsert med Sigvart Dagsland i Våler kirke.

Lørdag 17. sept: Allaktivitetsdag for barn og unge i og rundt Vålerhallen. Utdeling av idrettspris 2016.

Søndag 18. sept: Gudstjeneste med kulturelt innslag i Våler kirke.

Søndag 18. sept: Kulturminneaktiviteter på Bergtunet. Utstilling av veteranbiler. Utdeling av kulturvernprisen 2016.

Artikkeltags